Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Glutenfria (lite hälsosammare) kanelbullar– och gifflar

03 okt, 2016
AvLisa Arnell
I morgon är det Kanelbullens dag – låt det bli en dag för fika! Om man vill äta en nyttigare variant eller är glutenintolerant så kommer här två grymma recept på glutenfria kanelbullar och kanelgifflar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Recept av Anja Forsnor

Recepten är gjorda av Anja Forsnor som tidigare bloggade här på elle.se och numera håller till på en annan sajt. Här kommer två recept på lite hälsosammare bullar, helt fria från laktos, raffinerat socker, gluten och tillsatser.

* * *

Glutenfria kanelgifflar

cirka 10 st

4 ägg

2 msk stevia strö

vispa fluffigt poröst

1 dl laktosfri lättkvarg

0,75 dl kokosmjöl

2 msk fiberhusk

1,5 tsk bakpulver

1/2 krm salt

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 tsk vaniljpulver

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Fyllning:

12 färska urkärnade dadlar eller blötlagda mjuka dadlar

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 msk smält kokosolja

1 msk mandelsmör (kan uteslutas)

Topping:

1 ägg att pensla med

2-3 msk hackad mandel

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen poröst i några minuter, tillsätt stevia och fortsätt att vispa. Rör ner kvargen och blanda sedan alla torra ingredienser i en skål och häll ner i äggblandningen. Låt stå 3-4 minuter så smeten sätter sig lite av fiberhusken. Blanda fyllningen genom att mixa färska urkärnade dadlar med smält kokosolja, kanel, kardemumma och mandelsmör. Viktigt att ni använder färska mjuka dadlar, annars måste de blötläggas innan för att inte bli för torra. Mandelsmöret går att utesluta med gav en fantastisk smak så har ni det hemma kan jag varmt rekommendera det.

Annons

Lägg degen på ett bakplåtspapper och lägg ett bakplåtspapper ovanpå, kavla därefter ut degen mellan papperna. Bakplåtspappret gör så att degen inte fastnar när du kavlar. Degen ska bli ganska tunn men fortfarande gå att rulla. Klicka ut fyllningen någorlunda jämt över dagen. Jag tyckte fyllningen var lite svår att bre på eftersom degen var så mjuk men det går lika bra att klicka ut den så det täcker nästan hela dagen.

Rulla ihop och skär i bitar efter önskad storlek, jag fick ungefär 10 st gifflar (borde kanske räknat dem innan jag gick loss och provsmakade). Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter tills gifflarna fått en gyllenbrun färg.

* * *

Glutenfria kanelbullar

cirka 10 st bullar eller 20 minibullar

5 msk smält kokosolja

1/2 dl osötad mandelmjölk

2 krm vaniljpulver

2 tsk kanel

2 tsk kardemumma

3 msk stevia strö

1/2 dl kokosmjöl

1/2 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

3 msk fiberhusk

2 ägg

4 äggvitor

Annons

Fyllning:

1-2 msk smält kokosolja

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

12 mjuka färska dadlar

2 msk hackad mandel till topping

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Rör den smälta kokosoljan med mandelmjölk, kanel, kardemumma, stevia och vanilj i en skål. Vispa ägget och äggvitorna fluffigt och tillsätt mjölkblandningen. Rör ihop de torra ingredienserna och vispa ner i äggblandningen, ställ åt sidan i 3-4 minuter. Blanda ihop fyllningen genom att mixa urkärnade färska dadlar med kanel, kardemumma och kokosolja.

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper och bred på fyllningen i ett jämt lager. Rulla ihop degen på långsidan, ta gärna hjälp av bakplåtspappret. Skär rullen i 10 lika stora bitar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över lite hackad mandel eller kokosflarn och grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter.

Annons