Kanelbullar med kardemumma
Fördeg:
7.5 dl vetemjöl
80 g jäst
2 st ägg
5 dl mjölk – ljummen
Deg:
7.5 dl vetemjöl
2 dl råsocker
150 g smör
1 tsk salt
2 tsk kardemumma – stött
Fyllning:
75 g smör
0.75 dl råsocker
3 msk kanel
Pensling:
1 st ägg
pärlsocker
ev. mandelspån
Fördeg: Smula jästen och rör ut den i mjölken. Tillsätt ägg och mjöl, och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa under duk i 1 timme.
Deg: Blanda ihop alla ingredienser och arbeta degen i maskin i minst 15 minuter; den ska kännas elastisk och smidig. Låt jäsa i 30 minuter. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut varje bit för sig till en stor rektangel. Bred på fyllning, rulla ihop till en rulle och skär varje rulle i cirka 15 bitar. Lägg bitarna i formar med snittytan uppåt och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med ägg; strö över pärlsocker och eventuellt mandel. Grädda i cirka 8 minuter mitt i ugnen, tills bullarna fått fin färg.