Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kanelbullens dag – saftiga bullrecept och kaffeguide

02 okt, 2024
AvNami Kawakita
Kanelbullens dag – saftiga bullrecept och kaffeguide
4 oktober är dagen då vi firar vår älskade kanelbulle. Kanske satsar du på att baka egna bullar och för dig har vi tagit fram två goda recept – samt en liten kaffeguide för att få till den perfekta koppen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallorBrand logo
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallor

Kanelbullen har en lång historia i Sverige och har varit en del av den svenska fikakulturen sedan 1920-talet, då tillgången på ingredienser som mjöl, socker och smör blev bättre efter första världskriget. Kanelbullens dag skapades 1999 av Hembakningsrådet för att fira 40-årsjubileet av organisationens bildande, men också för att lyfta fram den svenska hembakningstraditionen.

Smart guide för kaffe med mjölk

Ett glas kall mjölk till sin kanelbulle är svårslaget men likaså en god kopp kaffe. Men att hälla mjölk i kaffet åt någon annan kan vara svårt, därför har Valio tagit fram en smart guide, i vilken nio varianter av kaffe med mjölk har namngivits. De nio nya namnen på varianter av kaffe med mjölk, från mycket mjölk i koppen – till nästan ingen mjölk alls, är: Morgonljus, Sand, Kalksten, Ek, Lagom, Cederträ, Kastanj, Jord och Kvällsmörker.

Annons
En smart guide för kaffe med mjölk

Idén bygger på insikten att det hittills saknats precisa ord för hur mycket mjölk man vill ha i sitt kaffe. Genom att ha namngivna bilder av kaffe med mjölk-nyanser till hjälp vid bryggaren behöver inte vännen stå bredvid och säga “stopp”. Luddiga önskemål som “lite, mellan och mycket” mjölk blir även de överflödiga. Visste du att 9 av 10 kaffedrickare kan avgöra om det är rätt mängd mjölk i koppen bara genom att titta på färgen?

Klassiska kanelbullar

Det finns få saker som slår doften av nybakade kanelbullar, förutom kanske att äta dem tillsammans med ett glas kall mjölk. Här är ett klassiskt recept som ger saftiga och goda bullar. Dubbla gärna fyllningen för extra saftiga bullar!

Annons
Recept på klassiska kanelbullar

Tid: 2 timmar
Aktiv: 30 minuter
Passiv: 1 timme 30 minuter

Ugnstemperatur: 225°C

Ca 30 st

Du behöver:

Deg:

5 dl Valio laktosfri mjölkdryck
50 g färsk jäst
2 ägg
1½ dl vit sirap eller strösocker
2 tsk kardemumma (mortlad eller malen)
½ tsk salt
13 dl vetemjöl
150 g Valio normalsaltat smör (laktosfritt)

Fyllning:

150 g Valio normalsaltat smör (rumstempererat)
1½ msk malen kanel
3 msk strösocker

Garnering:

1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här:

  1. Värm mjölken till 37°C. Smula ner jästen i en stor bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig helt. Tillsätt ägg, sirap eller socker, kardemumma, salt och lite av mjölet. Blanda allt till en slät deg.
  2. Tillsätt resterande mjöl lite i taget och sedan smöret. Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin, tills den släpper från bunkens kanter.
  3. Låt degen jäsa under bakduk på ett dragfritt ställe i ca 30 minuter, eller tills den har blivit dubbelt så stor.
  4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma varje del till en boll. Kavla ut den ena degbollen till en rektangel, cirka 60 x 30 cm stor.
  5. Bred på hälften av smöret, sockret och kanelen jämnt över degen. Vik in långsidan av degen omlott så att du får en platta med tre lager. Platta till den något och skär plattan i cirka 1½ cm breda remsor.
  6. Vik varje remsa på mitten och vrid ändarna åt olika håll innan du snurrar ihop dem till en knut. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Upprepa med den andra degbollen.
  7. Låt bullarna jäsa under en bakduk i ytterligare 30 minuter.
  8. Pensla de jästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen på 225°C i cirka 8 minuter, eller tills de är gyllene.

Laktosfria kanelbullar med kvarg

Kanelbullar är ett klassiskt svenskt bakverk som är älskat av många. Detta recept använder laktosfria ingredienser och kvarg för att få extra saftiga bullar. Perfekt att servera nybakade tillsammans med en kopp kaffe eller ett glas kall mjölk. För extra saftiga bullar, kan du dubbla fyllningen!

Annons
Laktosfria kanelbullar med kvarg och ett kallt glas mjölk
Valio Receptbanken Wolfgang Kleinschmidt

Tid: 2 timmar 40 minuter
Aktiv: 1 timme
Passiv: 1 timme 40 minuter

Ugnstemperatur: 225°C

Ca 30 st

Du behöver:

Deg:

100 g laktosfritt smör
4 dl Valio laktosfri mjölkdryck
50 g färsk jäst
2 dl Valio laktosfri kvarg med vaniljsmak
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 msk kardemumma (mortlad eller malen)
14 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g mandelmassa
200 g Valio laktosfritt smör (rumstempererat)
2½ msk malen kanel

Gräddning:

1 ägg
Pärlsocker

Gör så här:

  1. Deg: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C. Smula jästen i en stor bunke eller köksmaskin. Häll över den varma mjölkblandningen och rör om tills jästen har löst upp sig helt. Blanda ner kvarg, socker, salt och kardemumma.
  2. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta degen för hand eller i maskin i cirka 10 minuter, tills den blir smidig och släpper från bunkens kanter. Spara lite mjöl till utbakningen. Täck degen med en bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter.
  3. Bullar: Riv mandelmassan och blanda den med det mjuka smöret och kanelen till fyllningen.
  4. När degen har jäst klart, ta upp den på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut en av degbitarna till en rektangel, ungefär 5 mm tjock.
  5. Bred ut hälften av fyllningen över degplattan. Rulla ihop degen från båda långsidorna så att rullarna möts på mitten. Skär rullen i ca 2 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Kläm ihop bullarna i botten så att de får formen av hjärtan.
  6. Upprepa samma steg med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa under en bakduk i ytterligare 45 minuter.
  7. Gräddning: Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen på 225°C i cirka 8 minuter, tills de fått en fin gyllene färg. Låt bullarna svalna på ett galler.
Annons