Ljuvlig kanelkaka med kaffeglasyr
10 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Bli dagens hjälte genom att duka upp den här alldeles fantastiska kanelkakan med kaffeglasyr på fikabordet!
Annons
Kanelkaka med kaffeglasyr
Justera kaffesmaken efter behovet av koffeinkick.
8 portioner
Du behöver:
125 g mjukt smör
125 g (1,3 dl) strösocker
125 g (1,6 dl) farinsocker
250 g (4,1 dl) vetemjöl
1 ½ msk malen kanel
1 ½ tsk bikarbonat
¼ tsk salt
3 ½ dl filmjölk
Kaffeglasyr:
35 g mjukt smör
150 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk rent kakaopulver
3 msk nybryggt kaffe
Till servering:
1 msk kakaonibs
¼ tsk flingsalt
Gör så här:
- Värm ugnen till 200° och lägg bakplåtspapper i en fyrkantig bakform, 22x22 cm.
- Vispa upp smör, socker och farinsocker med elvisp i en skål. Tillsätt mjöl, kanel, bikarbonat och salt och rör om. Tillsätt filmjölken lite i taget och rör ihop smeten tills den är jämn och utan klumpar.
- Fördela smeten i formen och baka kakan i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna på en plåt.
- Kaffeglasyr: Vispa ihop smör med florsocker, vaniljsocker och kakao med elvisp. Tillsätt kaffe lite i taget och rör till en tjock glasyr. Smaka på glasyren – kanske tål den lite mer kaffe.
- Bred ut kaffeglasyren över kakan i ett jämnt lager med en palettkniv, strö över kakaonibs och flingsalt. Servera genast eller ställ kakan i kyl i några timmar före servering.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth
Annons