Kanelmarshmallows
Tips! Här behövs en sockertermometer eller en digitaltermometer för att avgöra när smeten kokat färdigt. Glykos, som finns att köpa på apoteket, gör att smeten inte sockrar sig. Apelsinblomsvatten är svårt att ersätta med något annat, hoppa i så fall över det.
ca 50 st
Du behöver:
450 g strösocker (knappt 5 dl)
2 msk glykos
25 g gelatinpulver
2 msk apelsinblomsvatten
90 g äggvita (ca 2 st från extra stora ägg, eller 3 st från små ägg)
2 1/2–3 msk kanel
Till pudring:
1 1/2 dl florsocker + 1 1/2 dl maizena blandat
Gör så här:
Olja en form som är 20 x 20 cm, och pudra den med florsockerblandningen. Ställ resten åt sidan. Hetta upp socker, glykos och 2 dl vatten i en kastrull. Rör om tills sockret löst sig. Koka upp och låt koka på svag värme under lock i 5 min, koka sedan utan lock till 127°. Lös gelatinet i 1 dl vatten, smält det sedan på svag värme i en kastrull. Häll gelatinet i sockerlagen tillsammans med apelsinblomsvattnet.
Vispa äggvitorna till hårt skum med elvisp. Tillsätt sockerlagen, under ständig vispning, i en tunn stråle. Vispa massan tills den är tjock och styv. Häll ut smeten i formen och sikta över lite mer av florsockerblandningen.
Låt marshmallowsen stelna i minst 2 timmar. Stjälp upp och dela i bitar, och rulla dem med lätt hand i florsockerblandningen. Låt marshmallowsen stelna och torka på galler. Förvara i burk i rumstemperatur.