Kanelpavlova med färska fikon och mandelkräm
19 okt, 2021
AvRedaktionen ELLE
Bjud på en underbar kanelpavlova med grädde, färska fikon och mandelkräm. Godare dessert är svår att hitta!
Annons
Kanelpavlova med färska fikon och mandelkräm
Lyxigt god pavlova! Har du bråttom använder du färdiga marängbottnar som du pudrar lite kanel på.
10–12 portioner
Du behöver:
6 äggvitor (250 g), rumstempererade
375 g (ca 4 ½ dl) socker
1 ½ tsk kanel
2 msk majsstärkelse
2 tsk vitvinsvinäger
Mandelkräm:
2 äggulor
3 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
75 g skalade mandlar
Topping:
600 g färska fikon
25 g pistaschnötter, osaltade
Gör så här:
- Maräng: Häll äggvitorna i en mixerskål och vispa på hög hastighet tills de bildar toppar. Tillsätt socker, lite i taget och fortsätt vispa, låt sockret lösa sig innan du tillsätter mer. När allt socker har tillsatts och du har skrapat ner sidorna, tillsätt kanel och vispa i ytterligare 10 minuter. Blanda majsstärkelse med ättika i en liten skål. Häll blandningen i marängen och vispa i ytterligare 30 sekunder.
- Sätt ugnen på 150°. Rita en cirkel, 20 cm i diameter, på en bit bakplåtspapper, vänd sedan på bakplåtspapperet, så att du inte får bläck på kakan, och lägg papperet på en bakplåt. Klicka ut marängen på cirkeln. Ställ in plåten i ugnen, skruva ner till 120° och grädda marängbotten i 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängen svalna helt inuti ugnen.
- Mandelkräm: Vispa äggulorna med florsocker och vaniljsocker till en fluffig kräm. Vispa grädden fluffig i en annan skål. Hacka mandlarna grovt. Blanda äggkräm, mandel och vispad grädde och bred ut det på marängen.
- Skär fikonen i klyftor och lägg dem på toppen. Strö över pistaschnötter och servera.
Recept: Mai Knauer, Camilla Biesbjerg Markussen, Julie Hey Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft
Annons