Höstens godaste kantarellpizza med vitlökscrème och pinjenötter
28 aug, 2019
AvRedaktionen
Vad ska du göra med alla härliga kantareller? Lägg dem på en pizza!
Annons
4 portioner
Pizzadeg:
25 g färsk jäst
1 ½ dl fingervarmt vatten
2 msk rapsolja
1 tsk honung
2 krm salt
3 ½–4 dl vetemjöl
Topping:
1 stor knipplök
2–3 dl riven pecorino
1 mozzarella
vitlökscrème
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
2 msk pinjenötter
4 dl kantareller
smör, till stekning
salt och nymalen svartpeppar
2 dl babyspenat
Gör pizzadegen så här:
- Sätt ugnen på grill och på den högsta temperaturen som går.
- Ställ in din pizzasten (om du har en sådan) eller förvärm en plåt.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt olja, honung, salt och vetemjölet lite i taget, spara ca 1/5 dl till utbakning.
- Knåda degen för hand eller i maskin tills den är elastisk och fast. Låt sedan jäsa under bakduk i minst 30 min.
- Dela sedan degen på 4 och kavla ut till runda bottnar. Förgrädda bottnarna på pizzasten eller varm plåt i cirka 2 minuter (de får inte ta färg).
Gör toppingen så här:
- Torrosta pinjenötter i panna. Stek de ansade kantarellerna i smör, salta och peppra.
- Skär löken i tunna skivor. Blanda crème fraiche med en pressad vitlöksklyfta och salta och peppra.
- Bred vitlökscrèmen på pizzabottnarna. Strö över riven ost och fördela mozzarellan.
- Lägg på lökskivor. Salta och peppra.
- Grädda pizzorna, på pizzasten eller varm plåt, tills de fått en gyllene färg.
- Toppa pizzorna med svampen, pinjenötter och bladspenat, ringla över resterande vitlökscrème och toppa med nymalen svartpeppar.
Recept: Sanna Kekälainen och Frida Eriksson
Foto: Kirsi-Marja Savola
Annons