Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Höstens godaste kantarellpizza med vitlökscrème och pinjenötter

28 aug, 2019
AvRedaktionen
Recept på kantarellpizza med vitlökscrème och pinjenötter
Vad ska du göra med alla härliga kantareller? Lägg dem på en pizza!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Pizzadeg:

25 g färsk jäst

1 ½ dl fingervarmt vatten

2 msk rapsolja

1 tsk honung

2 krm salt

3 ½–4 dl vetemjöl

Topping:

1 stor knipplök

2–3 dl riven pecorino

1 mozzarella

vitlökscrème

2 dl crème fraiche

1 vitlöksklyfta

salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

2 msk pinjenötter

4 dl kantareller

smör, till stekning

salt och nymalen svartpeppar

2 dl babyspenat

Gör pizzadegen så här:

  1. Sätt ugnen på grill och på den högsta temperaturen som går.
  2. Ställ in din pizzasten (om du har en sådan) eller förvärm en plåt.
  3. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt olja, honung, salt och vetemjölet lite i taget, spara ca 1/5 dl till utbakning.
  5. Knåda degen för hand eller i maskin tills den är elastisk och fast. Låt sedan jäsa under bakduk i minst 30 min.
  6. Dela sedan degen på 4 och kavla ut till runda bottnar. Förgrädda bottnarna på pizzasten eller varm plåt i cirka 2 minuter (de får inte ta färg).

Gör toppingen så här:

  1. Torrosta pinjenötter i panna. Stek de ansade kantarellerna i smör, salta och peppra.
  2. Skär löken i tunna skivor. Blanda crème fraiche med en pressad vitlöksklyfta och salta och peppra.
  3. Bred vitlökscrèmen på pizzabottnarna. Strö över riven ost och fördela mozzarellan.
  4. Lägg på lökskivor. Salta och peppra.
  5. Grädda pizzorna, på pizzasten eller varm plåt, tills de fått en gyllene färg.
  6. Toppa pizzorna med svampen, pinjenötter och bladspenat, ringla över resterande vitlökscrème och toppa med nymalen svartpeppar.
Recept på kantarellpizza med vitlökscreme och pinjenötter
Kantarellpizza med vitlökscrème och pinjenötter.

Recept: Sanna Kekälainen och Frida Eriksson
Foto: Kirsi-Marja Savola

Annons