Karamellsnittar med chokladswirl
07 feb, 2020
AvRedaktionen
Dessa karamellsnittar med chokladswirl är riktiga favoriter. Använd mörk choklad, vit choklad och mjölkchoklad.
Annons
12 bitar
Du behöver:
160 g mjukt smör
¾ dl (70 g) strösocker
3 dl (190 g) vetemjöl
1 nypa salt
Karamell:
1 burk kondenserad mjölk, 397 g
100 g smör
2 msk (40 g) ljus sirap
⅔ dl (50 g) farinsocker
¼ tsk flingsalt
Chokladswirl:
200 g mörk choklad
1 msk solrosolja
25 g mjölkchoklad
25 g vit choklad
Gör så här:
- Värm ugnen till 175°.
- Klä en fyrkantig kakform, ca 20 x 25 cm, med bakplåtspapper.
- Vispa smör och socker krämigt i en skål med elvisp.
- Tillsätt vetemjöl och salt och rör ihop.
- Tryck ut ett jämnt lager av deg i kakformen.
- Grädda i ugnen i 15 minuter, tills gyllene.
- Ta ut och låt svalna i formen, på ugnsgaller.
Gör karamellen så här:
- Smält ihop kondenserad mjölk, smör, sirap, farin och salt i en tjockbottnad kastrull på låg värme.
- Koka försiktigt upp röran.
- Sänk värmen till medel när blandningen kokar och låt småkoka med bubblor under konstant omrörning i 5 minuter, tills karamellen tjocknar och får en ljus gyllene färg.
- Slå karamellen över den avsvalnade kakan.
- Ställ in kakan i ugnen igen och grädda ytterligare 10 minuter, tills karamellen är gyllene och fast.
- Ta ut från ugnen och låt svalna helt i formen.
Gör chokladswirlen så här:
- Hacka den mörka chokladen och smält i skål över vattenbad.
- Rör ner olja när chokladen smält.
- Slå chokladen över kakan i ett jämnt lager.
- Smält mjölkchoklad och vit choklad i var sin skål över vattenbad.
- Droppa de två sorterna choklad över kakan.
- Dra en tandpetare eller liknande genom dropparna så skapas ett vågliknande mönster.
- Låt kakan stå kallt i minst 3 timmar före servering.
- Skär i fina kvadrater med en varm kniv.
- Förvara svalt fram till servering.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Läckra Snickerscupcakes med salt karamell
Annons