Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kardemum­makaka med palsternacka och mandeltopping

09 jul, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på kardemummakaka med palsternacka och mandeltopping
Peter Kam
Den här kardemummakakan har en hemlig ingrediens som gör den extra saftig – palsternacka!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallorBrand logo
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallor

Kardemum­makaka med palsternacka och mandeltopping

Morotskakan får se upp – palsternacka går lika bra att ha i kakan, ger en extra saftighet men ingen smak.

Så bakar du en kardemummakaka med palsternacka och mandeltopping
Peter Kam
Annons

10 bitar

Du behöver:

50 g smör
1 dl mjölk
200 g palsternacka
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ msk nymortlad kardemumma
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Topping:

50 g mandlar
2 ½ msk pärlsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Skala och grovriv palsternacka på rivjärn och krama ordentligt ut överflödig vätska.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Stöt kardemummakärnor i en mortel. Tillsätt kardemumma och smör- och mjölkblandningen i äggvispet. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret. Vänd ner palsternackan.
  3. Smörj och bröa en kakform som rymmer 1 liter. Häll smeten i formen
  4. Topping: Grovhacka mandeln och strö den över smeten tillsammans med pärlsockret. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills den är genomgräddad. Känn med sticka. Låt kakan svalna lite innan du tar ut den ur formen.

Foto: Betina Hastoft

Annons