Kardemummakaka med palsternacka och mandeltopping
09 jul, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Den här kardemummakakan har en hemlig ingrediens som gör den extra saftig – palsternacka!
Annons
Kardemummakaka med palsternacka och mandeltopping
Morotskakan får se upp – palsternacka går lika bra att ha i kakan, ger en extra saftighet men ingen smak.
Annons
10 bitar
Du behöver:
50 g smör
1 dl mjölk
200 g palsternacka
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ msk nymortlad kardemumma
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
Topping:
50 g mandlar
2 ½ msk pärlsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Skala och grovriv palsternacka på rivjärn och krama ordentligt ut överflödig vätska.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Stöt kardemummakärnor i en mortel. Tillsätt kardemumma och smör- och mjölkblandningen i äggvispet. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret. Vänd ner palsternackan.
- Smörj och bröa en kakform som rymmer 1 liter. Häll smeten i formen
- Topping: Grovhacka mandeln och strö den över smeten tillsammans med pärlsockret. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills den är genomgräddad. Känn med sticka. Låt kakan svalna lite innan du tar ut den ur formen.
Foto: Betina Hastoft
Annons