Karibisk bönsallad med limemarinerade räkor
Karibisk bönsallad med limemarinerade räkor
4 personer
Fruktigt, sött och syrligt i en härlig färgstark sallad. Kokosflagor finns i välsorterade hälsokost- eller mataffärer men det går lika bra med vanliga kokosflingor.
2 stora sötpotatisar (ca 1 kg) + olja
3 dl kokta svarta bönor (ca 100 g okokta)
1 kg räkor, stora, oskalade
(ca 400 g skalade)
300 g mango (gärna fryst)
200 g papaya
1/2 gurka
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 chili (urkärnad)
1 lime (saft och rivet skal)
1 dl rapsolja
1 kruka koriander
salt och svartpeppar
socker
blandad sallad (t ex isberg, mizuna, maché)
1 näve kokosflakes (eller -flingor)
Klyfta sötpotatis och baka i ugn med lite olja på 200° i ca 20–30 min. Koka bönorna, eller skölj burkbönor. Skala räkorna. Skär mangon och papayan i tärningar eller ta ut kulor med ett kuljärn. Skala och kärna ur gurkan och skär i halvmånar. Hacka lök, vitlök och chili. Blanda allt med limeskal, limesaft, rapsolja och hälften av koriandern. Krydda med salt, peppar och lite socker. Lägg sallad i botten och lägg övriga ingredienser ovanpå. Garnera med kokosflakes och koriander.