Karljohan-croissanter
14 mar, 2014
AvRedaktionen
Imponera på dina gäster och gör egna croissanter med en fyllning av karljohanssvamp, rökt sidfläsk, schalottenlök och persilja.
Annons
Botten
75 g smör
100 g mjölk
25 g jäst
210 g vetemjöl
20 g salt
Gör så här: Blanda alla ingredienser till en slät deg. Plasta degen och låt vila i kylen 12 timmar. Kavla ut till 1 mm.
Croissant
425 g vatten
800 g vetemjöl
75 g socker
17 g salt
40 g jäst
500 g kavlingssmör
Gör så här: Blanda degen, två minuter långsamt och fyra minuter fort. Lägg degen i kylen och låt vila 30 min. Kavla 3×3 slag.
Karljohan-fyllning
300 g karljohanssvamp
120 g rökt sidfläsk
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
40 g hackad persilja
Gör så här: Stek svampen så att vattnet försvinner. Stek sidfläsk så det får bra färg, tillsätt lök och vitlök. Sänk värmen och låt löken bli mjuk. Tillsätt svamp och hackad persilja.
Recept från Håkan Johansson, världens bästa bagare 2014.
Annons