Japansk comfort food: katsu curry
19 apr, 2022
AvLouisa Lorang
Katsu curry är klassisk japansk comfort food och består av curry, pankopanerad kyckling och nykokat ris.
Annons
Katsu curry
Den japanska versionen av schnitzel, sprött och saftigt!
4 portioner
Du behöver:
Currysås:
1 stor lök
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1 msk smakneutral olja, till stekning
4 msk curry
1 msk gurkmeja
2 dl kycklingbuljong
1 burk kokosmjölk
Salt
Panerad kyckling:
4 kycklingbröstfiléer
Salt
2 dl vetemjöl
3 ägg
4 dl panko eller ströbröd
2 msk smakneutral olja, till stekning
Topping:
2 pak choy
2 msk smakneutral olja, till stekning
Salt
200 g färsk rödkål
4 salladslökar
Till servering:
Kokt ris
2 msk svarta sesamfrön
1 lime
Chilisås, t ex sriracha
Gör så här:
- Currykatsusås: Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötterna och riv dem grovt. Fräs allt i olja i en panna i cirka 4 minuter utan att det tar färg.
- Strö curry och gurkmeja över grönsakerna och låt fräsa med en kort stund. Tillsätt buljong och kokosmjölk och låt såsen koka under lock i 5–10 minuter. Mixa såsen med stavmixer direkt i pannan, och smaka av med salt och eventuellt mer curry.
- Katsu: Banka ut kycklingfiléerna lätt och strö över salt. Häll mjöl på en tallrik, vispa ägg i en annan och panko i en tredje tallrik. Vänd kycklingfiléerna i först mjöl, sedan ägg och till sist i panko.
- Stek de panerade kycklingfiléerna gyllene och frasiga i olja i het panna i cirka 5 minuter på varje sida. Krydda om det behövs med lite salt.
- Topping: Skölj pak choy, skär dem på längden och fräs dem hastigt i 1–2 minuter i olja i en het panna. Krydda med salt. Skölj rödkålen och skär den fint. Skölj salladslöken och hacka den fint. Lägg upp allt på ett fat.
- Servera ris i djupa tallrikar. Toppa med currysås och kycklingskivor. Garnera med pak choy, rödkål och sesamfrön och servera genast med lime och chilisås.
Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft
Annons