Kedgeree med lax, sparris, spenat och pocherat ägg
Tid: 30 minuter
Du behöver:
2 dl basmatiris
1 1/2 dl vatten
1 krm salt
1 tsk curry
1 msk färskpressad citronsaft
200 g grön färsk sparris
2 msk olja (till stekning)
salt och nymalen svartpeppar
1 påse färsk spenat
Till servering:
6 ägg
300 g rökt lax (i skivor)
50 g smör + 1 tsk curry
Gör så här:
Skölj riset väl under rinnande kallt vatten. Häll ris, vatten och salt i en kastrull och koka upp, rör om och låt koka på svag värme i 10 min. Ta kastrullen från värmen och låt vila i 10 minuter med locket på. Tillsätt curry och citron i riset och rör om med en gaffel. Ansa sparrisen och stek den i olja i cirka 2 minuter, så den får fin färg.
Salta och peppra. Blanda sparrisen med ris och spenat och håll varmt.
Pochera äggen:
Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt i en låg, vid panna, knäck 1 ägg i ett glas och häll försiktigt ner ägget i sjudande vatten. Pochera ägget i 3–5 min, gulan ska vara fl ytande och äggvitan fast. Ta försiktigt upp ägget med en hålslev och salta. Tips! För att spara tid kan du pochera 2 ägg åt gången, men inte mer. Smält smöret och blanda i curryn. Servera riset tillsammans med den rökta laxen och pocherat ägg. Ringla över det smälta currysmöret.
Av: Peter Norman och Marita Johansson
Foto: Mikael Strinnhed