Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kedgeree med lax, sparris, spenat och pocherat ägg

15 apr, 2014
AvSuzanne Ribbing
En härlig vårrätt, som passar lika bra på en middagsmeny som på en buffé. Kedgeree är ett traditionellt skotskt recept (trots curryn!). Att servera pocherade ägg till är inte nödvändigt, kokta ägg i klyftor blir också gott.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kedgeree med lax, sparris, spenat och pocherat ägg.
Kedgeree med lax, sparris, spenat och pocherat ägg.

Tid: 30 minuter

Du behöver:

2 dl basmatiris

1 1/2 dl vatten

1 krm salt

1 tsk curry

1 msk färskpressad citronsaft

200 g grön färsk sparris

2 msk olja (till stekning)

salt och nymalen svartpeppar

1 påse färsk spenat

Till servering:

6 ägg

300 g rökt lax (i skivor)

50 g smör + 1 tsk curry

Gör så här:

Skölj riset väl under rinnande kallt vatten. Häll ris, vatten och salt i en kastrull och koka upp, rör om och låt koka på svag värme i 10 min. Ta kastrullen från värmen och låt vila i 10 minuter med locket på. Tillsätt curry och citron i riset och rör om med en gaffel. Ansa sparrisen och stek den i olja i cirka 2 minuter, så den får fin färg.

Annons

Salta och peppra. Blanda sparrisen med ris och spenat och håll varmt.

Pochera äggen:

Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt i en låg, vid panna, knäck 1 ägg i ett glas och häll försiktigt ner ägget i sjudande vatten. Pochera ägget i 3–5 min, gulan ska vara fl ytande och äggvitan fast. Ta försiktigt upp ägget med en hålslev och salta. Tips! För att spara tid kan du pochera 2 ägg åt gången, men inte mer. Smält smöret och blanda i curryn. Servera riset tillsammans med den rökta laxen och pocherat ägg. Ringla över det smälta currysmöret.

Av: Peter Norman och Marita Johansson
Foto: Mikael Strinnhed

Annons