Kinesiska BBQ-ribs
Kinesiska BBQ-ribs
ca 25 små ribs
Det här är vad begreppet ”finger licking good” innebär. Gör gärna dubbel sats när du ändå är igång – det kommer att gå åt. Buljongen blir en bra bas till en god buljongsoppa t ex den vietnamesiska phon.
1 1/2 kg små spare ribs (s k kamben)
4 stjärnanis
2 lagerblad
2 kanelstänger
5 svartpepparkorn
rejält med salt
marinad:
1 1/4 dl hoisinsås
2 msk kinesisk sojasås
2 tsk risvinäger
3 msk honung
4 vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
1/2 tsk sichuanpeppar
1 röd chili (urkärnad och tärnad)
till garnering:
gräslök och korianderblad
Koka revbenen i saltat vatten tillsammans med kryddorna i cirka 30 minuter. Ta upp och skär dem mellan benen. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg dem med ribsen i en stor skål eller påse. Marinera i cirka 30 minuter eller upp till 6 timmar. Lägg allt på en plåt, gärna med bakplåtspapper, och stek i ugnen, 200° i 30–40 minuter. Strö över gräslök och koriander vid servering.
Av: Ylva Bergqvist
Foto: Katja Halvarsson & Christel Nordberg