Kladdkaka med lakrits, hallon, mandel och flingsalt
Kladdkakeracet är Arlas årliga baktävling där barn mellan 10 och 14 år tävlar om vem som bakar Sveriges godaste kladdkaka. Av totalt 150 inskickade recept 2016 blev det till slut 13-åriga Miranda Westerlind från Uppsala som kammade hem segern med sin lakritsdoftande kladdkaka.
Juryns motivering: ”Vacker kladdkaka med fina dekorationer. Bra balans mellan smak och textur. God eftersmak och en perfekt vispad grädde.”
Vill du baka kladdkakan? Här är receptet!
Lakritskladdkaka med karamelliserade mandlar och flingsalt
10 bitar
Du behöver:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 dl mandel
2 dl vetemjöl
2 msk lakritspulver
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
Karamelliserade mandlar:
3/4 dl strösocker
1 dl mandel
1 msk smör
1 tsk flingsalt
Topping:
1 ask hallon
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175° över- och undervärme. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret. Rör ner ägg och socker i smöret, häll i en bunke. Grovhacka mandlarna och blanda med de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna.
Smält sockret i en stekpanna och lägg ner mandlarna. Rör i smöret. Häll upp de karamelliserade mandlarna på smörpapper och strö över flingsalt, låt kallna.
Fördela hallon och karamelliserade mandlar på kakan. Vispa grädden och toppa eventuellt med lakritspulver, servera till kakan.