Sveriges godaste kladdkaka 2017
Finalen av Kladdkakeracet 2017 gick av stapeln den 14 oktober på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm. Bland årets sex finalister, av totalt nittio inskickade bidrag, blev till slut Ellanore Rollvén från Bromma vinnaren med sin glutenfria kladdkaka med dulce de leche.
– Det känns jättebra, jag är verkligen glad. Det var många goda kladdkakor som tävlade i år och då känns det lite extra roligt, säger Ellanore Rollvén.
Ellanores kladdkaka vann med motiveringen:
”En kladdkaka i tiden som passar alla. Elegant hantverk med en modern twist och tydliga rena smaker.”
– Vi har sett en otrolig kreativitet från alla finalister idag och Ellanores kladdkaka hade det lilla extra. Smakerna av både sälta och sötma gjorde den till en riktig vinnare, säger Ulrica Karlsson, projektledare för Kladdkakeracet.
Som en del av vinsten får Ellanore Rollvén en praktikdag hos en professionell konditor och en plats i juryn under nästa års tävling. Samtliga finalrecept blir publicerade på arla.se och dessutom får finalisterna ett diplom, en pokal samt tävlingskläder i form av Bak- & Chokladfestivalrock, förkläde och mössa.
Här är receptet på Ellanores kladdkaka:
Glutenfri kladdkaka med dulce de leche
12 bitar
Ugn: 150° över- och undervärme
Du behöver:
3 ägg
1 dl farinsocker
1½ dl strösocker
2 dl glutenfria havregryn
½ dl glutenfritt ströbröd
5 msk kakao
200 g Arla® Svenskt Smör
50 g mörk choklad
½ burkar karamelliserad mjölk, dulce de leche à 397g
flingsalt
Gör så här:
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Rör ihop ägg, farinsocker och socker i en bunke.
Mixa havregrynen till ett mjöl med stavmixer.
Blanda ner havremjöl, ströbröd och kakao i äggblandningen. Rör till en slät smet.
Smält smör och choklad i en kastrull. Rör ner i smeten.
Häll smeten i formen. Ringla över dulce de leche och strö på flingsalt.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min.
Låt kakan svalna helt innan servering.