Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Sveriges godaste kladdkaka 2017

16 okt, 2017
AvRedaktionen
Glutenfri kladdkaka med dulce de leche.
Nu är vinnaren utsedd i Kladdkakeracet 2017, Arlas årliga baktävling där barn mellan 10 och 14 år tävlar om vem som bakar Sveriges godaste kladdkaka.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Finalen av Kladdkakeracet 2017 gick av stapeln den 14 oktober på Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm. Bland årets sex finalister, av totalt nittio inskickade bidrag, blev till slut Ellanore Rollvén från Bromma vinnaren med sin glutenfria kladdkaka med dulce de leche.

– Det känns jättebra, jag är verkligen glad. Det var många goda kladdkakor som tävlade i år och då känns det lite extra roligt, säger Ellanore Rollvén.

Ellanores kladdkaka vann med motiveringen:

”En kladdkaka i tiden som passar alla. Elegant hantverk med en modern twist och tydliga rena smaker.”

– Vi har sett en otrolig kreativitet från alla finalister idag och Ellanores kladdkaka hade det lilla extra. Smakerna av både sälta och sötma gjorde den till en riktig vinnare, säger Ulrica Karlsson, projektledare för Kladdkakeracet.

Ellanore Rollvén bakar Sveriges godaste kladdkaka.
Ellanore Rollvén bakar Sveriges godaste kladdkaka.

Som en del av vinsten får Ellanore Rollvén en praktikdag hos en professionell konditor och en plats i juryn under nästa års tävling. Samtliga finalrecept blir publicerade på arla.se och dessutom får finalisterna ett diplom, en pokal samt tävlingskläder i form av Bak- & Chokladfestivalrock, förkläde och mössa.

Annons

Här är receptet på Ellanores kladdkaka:

Glutenfri kladdkaka med dulce de leche

12 bitar

Ugn: 150° över- och undervärme

Du behöver:

3 ägg

1 dl farinsocker

1½ dl strösocker

2 dl glutenfria havregryn

½ dl glutenfritt ströbröd

5 msk kakao

200 g Arla® Svenskt Smör

50 g mörk choklad

½ burkar karamelliserad mjölk, dulce de leche à 397g

flingsalt

Gör så här:

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Rör ihop ägg, farinsocker och socker i en bunke.

Mixa havregrynen till ett mjöl med stavmixer.

Blanda ner havremjöl, ströbröd och kakao i äggblandningen. Rör till en slät smet.

Smält smör och choklad i en kastrull. Rör ner i smeten.

Häll smeten i formen. Ringla över dulce de leche och strö på flingsalt.

Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

Låt kakan svalna helt innan servering.

Här kan du se alla finalisterna >>

Finalisterna i Kladdkakeracet 2017.
Finalisterna i Kladdkakeracet 2017.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons