Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Klas Lindbergs påsksnaps

04 mar, 2012
AvRebecca Wictor
snaps till påsk
Klas Lindberg (Årets Kock 2012) har komponerat en egen rågbrödssnaps till påskmaten som är lätt att krydda själv hemma. Klas är även utbildad sommelier och utgångspunkten när han skapade sin egen påsksnaps var att den skulle matcha den traditionella svenska påskmaten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Klas Lindbergs påsksnaps. Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Klas Lindbergs påsksnaps. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Namn: Klas Lindberg
Aktuell: Årets Kock 2012
Ålder: 32 år
Bor: Stockholm
Gör: Driver cateringbolaget Klas Lindberg Mat & Vin samt tävlar med Svenska Kocklandslaget
Favorit på påskbordet: Matjesill

– Jag tycker det saknas en snaps som flirtar lite mer med det varma köket och har utgått från den traditionella idén att göra brännvin på spannmål. Grunden i min snaps ger en tydlig karaktär av rågbröd och sedan har jag byggt vidare på brödets karaktär med sötma och kryddor som är vanliga i brödbaket, i detta fall fänkål kummin och honung. Rågbrödssnapsen passar utmärkt till matjessill med fint hackad lök och brynt smör eller lammstek med honungsrostade rotfrukter, berättar Klas Lindberg.

Annons

Klas Lindbergs rågbrödssnaps:

70 cl Brännvin Special

100 g pumpernickel, bruten i grova bitar

3 msk blomhonung, ekologisk

2 msk kummin

2 msk fänkål

Gör så här:

Lägg allt utom spriten i en glasskål, värm i mikrovågsugnen på full effekt i 30 sekunder. Slå på spriten och täck med plast noga. Låt stå i rumstemperatur i tolv timmar. Sila genom en fin sil och häll upp på flaska. Låt den stå i kylen tills grumset har lagt sig. Häll försiktigt över på en annan flaska utan att få med bottensatsen. Servera sval.

Klas Lindbergs är Årets Kock 2012.
Klas Lindbergs är Årets Kock 2012.
Annons