Klas Lindbergs påsksnaps
Namn: Klas Lindberg
Aktuell: Årets Kock 2012
Ålder: 32 år
Bor: Stockholm
Gör: Driver cateringbolaget Klas Lindberg Mat & Vin samt tävlar med Svenska Kocklandslaget
Favorit på påskbordet: Matjesill
– Jag tycker det saknas en snaps som flirtar lite mer med det varma köket och har utgått från den traditionella idén att göra brännvin på spannmål. Grunden i min snaps ger en tydlig karaktär av rågbröd och sedan har jag byggt vidare på brödets karaktär med sötma och kryddor som är vanliga i brödbaket, i detta fall fänkål kummin och honung. Rågbrödssnapsen passar utmärkt till matjessill med fint hackad lök och brynt smör eller lammstek med honungsrostade rotfrukter, berättar Klas Lindberg.
Klas Lindbergs rågbrödssnaps:
70 cl Brännvin Special
100 g pumpernickel, bruten i grova bitar
3 msk blomhonung, ekologisk
2 msk kummin
2 msk fänkål
Gör så här:
Lägg allt utom spriten i en glasskål, värm i mikrovågsugnen på full effekt i 30 sekunder. Slå på spriten och täck med plast noga. Låt stå i rumstemperatur i tolv timmar. Sila genom en fin sil och häll upp på flaska. Låt den stå i kylen tills grumset har lagt sig. Häll försiktigt över på en annan flaska utan att få med bottensatsen. Servera sval.