Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Klassisk blåbärspaj

03 sep, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på blåbärspaj
Söta små bär under ett krispigt täcke och ordentligt med vaniljglass – blåbärspaj måste väl ändå vara den godaste pajen? Här är receptet på dessertklassikern!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innanBrand logo
TV: Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan

Blåbärspaj

Använd gärna svenska blåbär! Eller varför inte gå ut och plocka egna?

Baka en klassisk blåbärspaj

8 portioner

Annons

Du behöver:

200 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 stort ägg
¼ tsk salt
1 dl mandelmjöl
5 ¾ dl vetemjöl
1 ägg till pensling
2 msk socker till garnering

Blåbärsfyllning:

150 g marsipan
500 g frysta blåbär
1 dl socker
½ dl majsstärkelse (maizena)
1 tsk mald kanel
1 tsk finrivet citronskal

Till servering:

1 liter vaniljglass

Gör så här:

  1. Vispa smör och florsocker krämigt i en skål. Rör i ägget, tillsätt salt och mjölsorterna och rör försiktigt degen ihop till en jämn massa. Forma degen i en boll och linda in den i plastfolie. Lägg degen i kylen i en timme.
  2. Rulla ut degen tunt på ett mjölat bord och lägg den i pajformen. Pressa ner degen på botten och uppåt kanterna. Skär bort överflödig deg och spara i kyl till ett flätat täcke.
  3. Riv marsipanen grovt och sprid ut den på pajbotten. Rör ihop de frysta blåbären med socker, majsstärkelse, kanel och citronskal i en skål. Sprid ut blåbärsfyllningen ovanpå marsipanen i pajen. Kavla ut resten av degen tunt och skär i långa remsor som är 1 ½ cm breda. Lägg remsorna i ett flätat mönster ovanpå pajen och vik ihop kanten hela vägen.
  4. Sätt ugnen på 180°. Pensla pajen med uppvispat ägg och strö över lite socker. Grädda pajen i ugnen i cirka 30 minuter tills den är gyllene och blåbärsfyllningen bubblar. Låt pajen svalna något på ett bakplåt och servera den varm med en skopa vaniljglass.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Stine Christiansen

TV: Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårtaBrand logo
TV: Magisk och oemotståndlig naked red velvet-tårta
Annons