Klassisk blåbärspaj
03 sep, 2021
AvRedaktionen ELLE
Söta små bär under ett krispigt täcke och ordentligt med vaniljglass – blåbärspaj måste väl ändå vara den godaste pajen? Här är receptet på dessertklassikern!
Annons
Blåbärspaj
Använd gärna svenska blåbär! Eller varför inte gå ut och plocka egna?
8 portioner
Annons
Du behöver:
200 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 stort ägg
¼ tsk salt
1 dl mandelmjöl
5 ¾ dl vetemjöl
1 ägg till pensling
2 msk socker till garnering
Blåbärsfyllning:
150 g marsipan
500 g frysta blåbär
1 dl socker
½ dl majsstärkelse (maizena)
1 tsk mald kanel
1 tsk finrivet citronskal
Till servering:
1 liter vaniljglass
Gör så här:
- Vispa smör och florsocker krämigt i en skål. Rör i ägget, tillsätt salt och mjölsorterna och rör försiktigt degen ihop till en jämn massa. Forma degen i en boll och linda in den i plastfolie. Lägg degen i kylen i en timme.
- Rulla ut degen tunt på ett mjölat bord och lägg den i pajformen. Pressa ner degen på botten och uppåt kanterna. Skär bort överflödig deg och spara i kyl till ett flätat täcke.
- Riv marsipanen grovt och sprid ut den på pajbotten. Rör ihop de frysta blåbären med socker, majsstärkelse, kanel och citronskal i en skål. Sprid ut blåbärsfyllningen ovanpå marsipanen i pajen. Kavla ut resten av degen tunt och skär i långa remsor som är 1 ½ cm breda. Lägg remsorna i ett flätat mönster ovanpå pajen och vik ihop kanten hela vägen.
- Sätt ugnen på 180°. Pensla pajen med uppvispat ägg och strö över lite socker. Grädda pajen i ugnen i cirka 30 minuter tills den är gyllene och blåbärsfyllningen bubblar. Låt pajen svalna något på ett bakplåt och servera den varm med en skopa vaniljglass.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Stine Christiansen
Annons