Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Klassisk ciabatta med dinkel

08 nov, 2019
AvRedaktionen
lyxigt ciabattabröd med dinkel
En italiensk klassiker! Denna ciabatta med dinkelmjöl må ta tid att jäsa, men resultatet är magiskt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

2 stora bröd

Du behöver:

Dag 1:

10 g jäst

5 dl kallt vatten

1 msk salt

10 dl dinkelmjöl fullkorn

Dag 2:

10 dl dinkelmjöl

2 dl olivolja

1 tsk salt

3 dl ljummet vatten

Gör så här:

Dag 1:

  1. Rör ut jästen med kallt vatten och salt.
  2. Rör i mjölet så att det liknar en gröt.
  3. Täck med plastfolie och låt stå på köksbänken till nästa dag.

Dag 2:

  1. Rör ihop degen från dag 1 med siktat dinkelmjöl, olja, salt och vatten.
  2. Arbeta degen i 10 minuter med köksmaskin eller med elvisp med degkrokar – den ska vara lös och klistrig.
  3. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 250° och låt en plåt bli varm i ugnen.
  5. Ta ut den, lägg på bakplåtspapper.
  6. Forma degen till två stora bröd och lägg på plåten.
  7. Skär 5 snitt i varje bröd och sikta över lite mjöl.
  8. Sätt in plåten i mitten av ugnen och sätt en ugnsform med lite vatten i botten av ugnen för ångeffekten.
  9. Grädda i 25–30 minuter och låt svalna på galler.
Recept på klassisk ciabatta med dinkel
Klassisk ciabatta med dinkel.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen, Timm Vladimir Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth

LÄS MER:

Lyxigt och enkelt – så gör du smakrika lobsterrolls med hembakat briochebröd

Krämig pasta med brödkrips, grönkål och pocherat ägg

Annons