Klassisk ciabatta med dinkel
08 nov, 2019
AvRedaktionen
En italiensk klassiker! Denna ciabatta med dinkelmjöl må ta tid att jäsa, men resultatet är magiskt.
Annons
2 stora bröd
Du behöver:
Dag 1:
10 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk salt
10 dl dinkelmjöl fullkorn
Dag 2:
10 dl dinkelmjöl
2 dl olivolja
1 tsk salt
3 dl ljummet vatten
Gör så här:
Dag 1:
- Rör ut jästen med kallt vatten och salt.
- Rör i mjölet så att det liknar en gröt.
- Täck med plastfolie och låt stå på köksbänken till nästa dag.
Dag 2:
- Rör ihop degen från dag 1 med siktat dinkelmjöl, olja, salt och vatten.
- Arbeta degen i 10 minuter med köksmaskin eller med elvisp med degkrokar – den ska vara lös och klistrig.
- Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 250° och låt en plåt bli varm i ugnen.
- Ta ut den, lägg på bakplåtspapper.
- Forma degen till två stora bröd och lägg på plåten.
- Skär 5 snitt i varje bröd och sikta över lite mjöl.
- Sätt in plåten i mitten av ugnen och sätt en ugnsform med lite vatten i botten av ugnen för ångeffekten.
- Grädda i 25–30 minuter och låt svalna på galler.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen, Timm Vladimir Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth
LÄS MER:
Lyxigt och enkelt – så gör du smakrika lobsterrolls med hembakat briochebröd
Annons