Klassisk citronpaj med maräng
06 maj, 2019
AvRedaktionen
Paj kan sällan gå fel. Denna klassiska citronpaj med maräng är både söt och uppfriskande – perfekt som efterrätt på både fester och bjudningar!
Annons
Det här är en klassiker som vi aldrig tröttnar på, och den passar perfekt som fräsch efterrätt en vacker vårdag.
10 bitar
Pajdeg:
120 g smör
4 dl vetemjöl
4 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor (spara vitorna till marängen)
1–2 msk kallt vatten
Fyllning:
3 citroner
1 dl socker
1 msk majsstärkelse
3 ägg
Marängtopping:
2 äggvitor
1 nypa salt
1 dl socker
Garnering:
Rivet citronskal eller ätliga blommor
Gör degen så här:
- Hyvla ner smöret i en skål och tillsätt mjöl, socker och vaniljsocker och blanda gärna med fingrarna.
- Blanda ner äggulor och vatten och nyp snabbt ihop till en deg. Plasta in och låt vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.
- Värm ugnen till 150°. Kavla ut mördegen och fyll en bakplåtspappersklädd pajform. Pricka degen med en gaffel och grädda i 25 minuter.
Gör fyllningen så här:
- Riv ner skalet från 1 citron i en kastrull. Pressa saften ur alla 3 citronerna och häll ner saften i
kastrullen.
- Vänd ihop socker med majsstärkelsen i en skål och rör ner i citronsaften.
- Vispa upp äggen och rör ner i citronsaften.
- Värm försiktigt upp och rör tills krämen tjocknar. Hela tiden på låg värme!
Gör marängtoppingen så här:
- Vispa upp ägg- vitorna med 1 nypa salt. Tillsätt sockret lite i taget under konstant vispning. Vispa tills marängen är vit och fast.
- Fyll mördegsskalet med citronkräm och fördela marängen ovanpå. Använd gärna en spritspåse med tyll.
- Grädda i ugnen cirka 15 minuter, tills marängen tagit lite färg. Kör eventuellt på grill under 2–3 minuter eller använd en gasolbrännare för att få extra färg på marängen.
- Låt svalna lite, garnera med rivet citronskal eller ätliga blommor.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
Annons