Klassisk jordgubbscheesecake
17 maj, 2021
AvRedaktionen ELLE
Jordgubbscheesecake är en fantastiskt god efterrätt som också är enkel att göra. Toppa med massor av färska jordgubbar och njut!
Annons
Klassisk jordgubbscheesecake
Välkomna värmen med en efterlängtad cheesecake där vår populäraste gubbe spelar huvudrollen!
4–6 portioner
Du behöver:
250 g digestivekex
1 msk florsocker
125 g smör fyllning
200 g jordgubbar (färska eller frysta)
½ dl rörsocker
1 vaniljstång
4 gelatinblad
400 g naturell färskost
1 dl florsocker
1 ekologisk citron
2 ½ dl vispgrädde
Garnering:
Färska jordgubbar
Gör så här:
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 22 cm i diameter och täck kanterna med plastfolie.
- Mixa kex och florsocker till fina smulor i en matberedare. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med smulorna. Fördela massan i botten på formen och pressa ner ordentligt med baksidan av en sked. Ställ in formen i kylskåpet.
- Skölj och snoppa jordgubbarna och lägg dem i en kastrull. Tillsätt rörsocker. Snitta upp vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg ner frön och hela stången i kastrullen. Låt koka upp och sedan småkoka i ca 10 minuter.
- Plocka bort vaniljstången och mixa jordgubbarna med en stavmixer. Sila massan och låt jordgubbssirapen svalna.
- Låt gelatinbladen dra i kallt vatten i 10 minuter. Vispa ihop färskost, florsocker, jordgubbssirap och fint rivet citronskal i en bunke. Vispa grädden i en annan bunke. Vänd ihop de båda blandningarna med en slickepott.
- Vrid vattnet ur gelatinbladen och smält ihop med 3 msk av fyllningen i en kastrull på svag värme. Vänd sedan ner i resterande fyllning och fördela på den kylda kexbotten. Låt kakan stå i kylskåpet i 2–3 timmar, tills fyllningen har satt sig.
- Skölj jordgubbarna till garneringen, fördela över kakan och servera.
Recept: Emma Martiny Foto: Winnie Methmann
Annons