Klassiska kanelbullar
25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Kanelbullen måste ändå vara vårt allra käraste bakverk här i Sverige. Här är vårt allra bästa receptet på dessa klassiker – som alla borde kunna baka!
Annons
Klassiska kanelbullar
Sockerlagen håller bullarna färska längre och ger dem väldigt fin glans.
20 stycken
Annons
Du behöver:
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
125 g smör
2 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
100 g strösocker
½ tsk salt
500 g (8,3 dl) vetemjöl
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl muscovadosocker
1 dl rårörsocker
2 msk mald kanel
2 tsk mald kardemumma
2 tsk Maizena majsstärkelse
1 msk vatten
Pensling och garnering:
1 ägg
1 nypa salt
1 msk kallt vatten
2 dl pärlsocker
Sockerlag:
1 dl strösocker
2 dl vatten
Gör så här:
- Värm upp mjölken (till max 37°). Häll den i en bunke, gärna tillhörande en köksassistent och smula ner jästen. Skär smöret i tärningar. Tillsätt kanel, kardemumma, socker, salt och hälften av mjölet i mjölken. Rör ner smöret och tillsätt resten av mjölet (spara lite om det känns för mycket). Knåda degen i 5–10 minuter tills den är slät och elastisk. Kavla ut degen på en mjölad arbetsbänk till en stor fyrkant, ca 50 x 35 cm.
- Fyllning: Blanda smör, muscovadosocker, rårörsocker, kanel, kardemumma, majsstärkelse och vatten i en skål.
- Bred ut kanelfyllningen på den utkavlade degen. Vik degen på mitten från kortsidan. Strö lite mjöl över degen och kavla försiktigt ut den igen till ca 20 x 50 cm. Skär remsor av degen, ungefär 1 cm breda. Snurra remsan runt två fingrar och dra änden igenom öglan. Placera bullarna med änden under bullen på plåtar med bakplåtspapper och täck dem med en kökshandduk. Låt kanelbullarna jäsa i 1 ½–2 timmar i rumstemperatur till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200°.
- Vispa ägget med lite salt och vatten i en skål. Pensla bullarna med blandningen och strö över generöst med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 minuter. Smält sockret och vattnet i en kastrull. Låt det svalna lite. Pensla de varma kanelbullarna med sockerlagen och låt dem svalna innan servering. Bullarna smakar bäst nybakade.
Foto: Columbus Leth
Annons