Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

3 klassiska recept med äpplen

04 sep, 2018
AvRedaktionen
Recept med äpplen
Ladda upp inför hösten genom att ta hand om säsongens äppelskörd. Här bjuder vi på tre goda recept på äpplemos, äppelpaj och torkade äppelringar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Äppelmos

Äppelmos.
Äppelmos.

ca 2 stora burkar

Du behöver:

2 kg äpplen

1 dl vatten

3 dl strösocker

Gör så här:

Skala och kärna ur alla äpplen. Dela äpplena och skär i klyftor och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka äpplena under lock i ca 10 minuter, rör om emellan åt och tillsätt ev. lite mer vatten. Mosa äpplena med potatisstöt, elvisp eller en mixerstav. Tillsätt socker, sätt tillbaka moset på plattan och rör om tills sockret löst sig. Häll upp moset på väl rengjorda burkar eller i fryspåsar. Förvara svalt eller i frysen. Om man ska spara moset så är det bra att desinficera burkarna innan moset hälls upp: sätt in burkarna och locken i ugnen på 100 grader i ca 20 minuter.

2. Torkade äppelringar

Torkade äppelringar.
Torkade äppelringar.

Äpplen som passar bra att torka är Rubinola, Aroma och Ingrid Marie.

Gör så här:

Sätt ugnen på 50 grader. Kärna ur och skiva äpplena i ½ cm tjocka skivor. Det går bra att torka med eller utan skal. Lägg äppelskivorna på hålplåtar och sätt in i ugnen och torka i 5-6 timmar. Låt äppelskivorna stå kvar på eftervärme i ugnen i en timme och ställ dem sedan i ett varmt rum över natten.

3. Äppelpaj med ingefära

Äppelpaj med ingefära.
Äppelpaj med ingefära.

12 bitar

Pajbotten:

125 g smör, kylskåpskallt

1 dl florsocker

3 dl vetemjöl

1 äggula

Mazarinfyllning:

200 g mandelmassa

Annons

35 g smör, mjukt

¾ dl strösocker

2 ägg

3 msk vetemjöl

Fyllning:

6 äpplen

1 bit ingefära, ca 5 cm

3 msk strösocker

1 tsk malen kanel

3 msk flytande honung

1-2 tsk vatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i bitar. Blanda smör, florsocker och vetemjöl till en smulig deg. Blanda i ägget. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila 1 timme i kylen. Kavla ut degen och fodra en pajform 24-26 cm i diameter. Nagga med en gaffel i botten. Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter tills pajskalet börjar få en fin gyllenbrun färg på kanten. Sänk värmen i ugnen till 175 grader.

Riv mandelmassan fint. Vispa ihop mandelmassa, smör, socker och ägg med elvisp eller med vinge. Tillsätt vetemjölet. Bred ut fyllningen i pajskalet. Kärna ur äpplena och skiva dem i ca ½ cm tjocka ringar. Lägg ringarna i ett cirkelformat mönster på mazarinfyllningen. Hyvla eller skär ingefäran tunt med en vass kniv på längden. Sätt i ingefärsskivorna mellan äpplena. Blanda socker och kanel och strö över pajen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter, tills pajen fått en gyllenbrun färg. Blanda under tiden honung och vatten och pensla över pajen direkt när den kommer ut från ugnen.

Fler recept:

5 höstdrinkar med äppelcider

Så gör du äppelrosor – steg för steg

Saftiga frukostmuffins med äpple

Foto: Susanna Blåvarg
Matstylist: Elisabeth Johansson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons