3 klassiska recept med äpplen
1. Äppelmos
ca 2 stora burkar
Du behöver:
2 kg äpplen
1 dl vatten
3 dl strösocker
Gör så här:
Skala och kärna ur alla äpplen. Dela äpplena och skär i klyftor och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka äpplena under lock i ca 10 minuter, rör om emellan åt och tillsätt ev. lite mer vatten. Mosa äpplena med potatisstöt, elvisp eller en mixerstav. Tillsätt socker, sätt tillbaka moset på plattan och rör om tills sockret löst sig. Häll upp moset på väl rengjorda burkar eller i fryspåsar. Förvara svalt eller i frysen. Om man ska spara moset så är det bra att desinficera burkarna innan moset hälls upp: sätt in burkarna och locken i ugnen på 100 grader i ca 20 minuter.
2. Torkade äppelringar
Äpplen som passar bra att torka är Rubinola, Aroma och Ingrid Marie.
Gör så här:
Sätt ugnen på 50 grader. Kärna ur och skiva äpplena i ½ cm tjocka skivor. Det går bra att torka med eller utan skal. Lägg äppelskivorna på hålplåtar och sätt in i ugnen och torka i 5-6 timmar. Låt äppelskivorna stå kvar på eftervärme i ugnen i en timme och ställ dem sedan i ett varmt rum över natten.
3. Äppelpaj med ingefära
12 bitar
Pajbotten:
125 g smör, kylskåpskallt
1 dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
Mazarinfyllning:
200 g mandelmassa
35 g smör, mjukt
¾ dl strösocker
2 ägg
3 msk vetemjöl
Fyllning:
6 äpplen
1 bit ingefära, ca 5 cm
3 msk strösocker
1 tsk malen kanel
3 msk flytande honung
1-2 tsk vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i bitar. Blanda smör, florsocker och vetemjöl till en smulig deg. Blanda i ägget. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila 1 timme i kylen. Kavla ut degen och fodra en pajform 24-26 cm i diameter. Nagga med en gaffel i botten. Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter tills pajskalet börjar få en fin gyllenbrun färg på kanten. Sänk värmen i ugnen till 175 grader.
Riv mandelmassan fint. Vispa ihop mandelmassa, smör, socker och ägg med elvisp eller med vinge. Tillsätt vetemjölet. Bred ut fyllningen i pajskalet. Kärna ur äpplena och skiva dem i ca ½ cm tjocka ringar. Lägg ringarna i ett cirkelformat mönster på mazarinfyllningen. Hyvla eller skär ingefäran tunt med en vass kniv på längden. Sätt i ingefärsskivorna mellan äpplena. Blanda socker och kanel och strö över pajen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter, tills pajen fått en gyllenbrun färg. Blanda under tiden honung och vatten och pensla över pajen direkt när den kommer ut från ugnen.
Fler recept:
5 höstdrinkar med äppelcider
Så gör du äppelrosor – steg för steg
Saftiga frukostmuffins med äpple
Foto: Susanna Blåvarg
Matstylist: Elisabeth Johansson