Scones med marmelad och clotted cream
1. Anette’s Scones
ca 15 st
Du behöver:
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl crème fraiche
1 1⁄2 dl iskallt vatten
en nypa salt
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser med en elvisp så att det blir en kladdig smet. Klicka ned i muffinsformar. Grädda i 190 grader i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Servera med clotted cream.
2. Clotted Cream
ca 1 dl
Det här är ett givet tillbehör till Afternoon Tea. Det tar lite tid att göra, men prova – det blir galet gott!
Du behöver:
6 dl vispgrädde
Gör så här:
Värm grädden i ett vattenbad i cirka 3 timmar. Var noga med att den inte kokar, du får heller inte röra om under tiden den står i vattenbadet. När den börjar se riktigt tjock ut, tar du av skålen och ställer den kylskåpskallt i 10 timmar. Ta ut den och skrapa av kakan som bildats ovanpå. Vispa sedan kakan mjuk och servera till dina scones.
3. Orange Marmalade with Whisky
6-8 dl marmelad
Du behöver:
250 g torkade fikon
250 g torkade aprikoser
600 g apelsiner
250 g grapefrukt
1 1⁄2 l vatten
14 dl socker
1⁄2 dl whisky
Gör så här:
Lägg den torkade frukten i vatten över natten. Tvätta apelsinerna och grapefrukterna noga i varmt vatten. Skär all frukt i fina strimlor och koka på låg värme i 30 minuter innan du häller på socker och whisky. Låt koka i ytterligare en timme. Ta då och då bort skummet ovanpå med en träslev. Gör marmeladprovet: häll lite marmelad på ett fat, ställ i kylen i någon minut. Om den flyter ihop när du drar ett finger igenom den så behöver den koka en stund till. Häll upp den färdiga marmeladen i burkar.
4. Apricot & Carrot Jam
6-8 dl marmelad
Du behöver:
1 1⁄2 l vatten
500 g torkade aprikoser 500 g morötter
9 dl socker
Gör så här:
Koka upp vattnet, häll det över de torkade aprikoserna och låt dem ligga över natten. Skala morötterna och skär dem i småbitar. Koka aprikoser och morötter i blötläggningsvattnet tills allt är mjukt. Mixa samman och koka upp igen tillsammans med sockret tills marmeladen är glansig och lagom tjock. Ös upp i burkar.
Recepten kommer ifrån Anette Rosvalls bok ”Afternoon tea”.