Klassiskt julbord – med en twist!
Många är vi som vill ha våra älskade klassiker på julbordet. Men vill ändå ha det lite annorlunda, med en twist, lite lyxigare, annorlunda kryddat, extra enkelt att laga eller upplagt på ett ytterst vackert sätt. Varsågod – här är våra absoluta favoriter. Med det lilla extra.
Alla recept är beräknade för 6 personer, i en buffé.
1. Whiskygriljerad skinka med rosmarin och honung
Tid: 30 minuter
En griljering som garanterat tar skinkan till nya nivåer.
Du behöver:
ca 2–3 kg kokt julskinka (gärna med lite av svålen kvar)
Griljering:
1 ägg
4 msk söt senap
2 msk honung
1 msk whisky
1 kruka färsk rosmarin
kryddnejlikor
Gör så här:
Vispa ihop ägg, senap, honung och whisky. Lägg skinkan på ett ugnsfast fat och lägg några kvistar rosmarin runt om.
Skär svålen i rutor och häll över griljeringen. Sätt in i ugnen på 225° i cirka 15 minuter eller till griljeringen fått fin gyllene färg. Garnera med kryddnejlikor och fina rosmarinkvistar före servering.
2. Lammköttbullar med örter och chèvre
Tid: 30 minuter
En upphottad variant på de klassiska julköttbullarna.
Du behöver:
600 g lammfärs
1 dl ströbröd
2 dl grädde
1 gul lök
1 ägg
1-2 vitlöksklyftor
1 msk blandade torkade örter, typ timjan, basilika, rosmarin
smör till stekning
salt och peppar
150 g chèvre
1 kruka färsk timjan
Gör så här:
Häll ströbröd och grädde i en bunke och blanda runt. Låt det svälla lite och blanda sedan ner färsen tillsammans med finriven gul lök, ägget och finhackad vitlök. Blanda ordentligt och smaksätt färsen med örtkryddorna och salt och peppar. Rulla till fina köttbullar och stek i rikligt med smör i stekpanna. Servera köttbullarna med smulad getost och färsk timjan. Gott med lingon i olika former till.
3. Citrussallad med avokado och babyspenat
Tid: 10 minuter
Grön, frisk och fräsch!
Du behöver:
150 g färsk babyspenat
2 apelsiner
1 blodgrapefrukt
1 blond grapefrukt
2 avokado
1 rödlök
1/2 granatäpple
Dressing:
4 msk olivolja
1 msk lime eller citronsaft
1 tsk fransk senap
1 tsk honung
salt och peppar
Gör så här:
Lägg upp spenaten på ett stort fat. Skär citrusfrukterna i klyftor och tunna skivor. Filea klyftorna enkelt genom att först skära bort skalet runt om. Lägg upp apelsin och grapefrukt tillsammans med avokadoskivor och fina lökringar på spenaten. Blanda ingredienserna till dressingen och ringla den över salladen. Avsluta med att strö över fina granatäpplekärnor.
4. Sallad med mozzarella och färska fikon
Tid: 10 minuter
Lite mer julsmak än med tomat.
Du behöver:
2 påsar mozzarella
4 färska fikon
1 kruka färsk basilika
1 granatäpple
salt och peppar
jungfruolivolja
Gör så här:
Skär ost och fikon i fina skivor och lägg upp på ett fat tillsammans med basilikablad. Strö över granatäpplekärnor, flingsalt och svartpeppar och ringla på en god jungfruolivolja.
5. Snabbgravad salmalax med rosépeppar
Tid: 10 minuter + 30 minuter i kyl
Salmalax är en vakuumförpackad, färsk produkt som passar utmärkt att snabbgrava eller använda till sushi och ceviche.
Du behöver:
400–500 g salmalax
3 tsk flingsalt
2 tsk farinsocker
1 knippe dill
2 msk rosépepparkorn
2 msk olivolja
1 msk fransk senap med honungssmak
Gör så här:
Skär laxen i tunna skivor och lägg upp den på ett stort fat. Strö över salt och socker. Finhacka dill och strö över tillsammans med rosépeppar.
Avsluta med att ringla över olivolja utblandad med senapen. Laxen kan med fördel stå och dra lite i kylskåp före servering.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips
LÄS MER: