Knäckäpplen med kokos
8 klubbor
Tid: ca 45 min
Du behöver:
8 små röda svenska äpplen
8 pinnar
5 dl strösocker
2 1/2 dl vatten
2 dl ljus sirap
kokos, pistaschnötter, strössel eller annat att doppa klubborna i
Gör så här:
Tvätta äpplena och torka dem helt torra. Ta bort stjälken och stick ner en pinne så att den sitter fast ordentligt. Koka upp socker, vatten och sirap i en liten tjockbottnad kastrull. Rör om tills sockret löst sig. Låt lagen koka på medelhög värme tills den är 154°, eller prova genom att sticka ner en pinne. Smeten är klar när den blir hård och glasartad. Det tar cirka 15–30 minuter.
Ta av kastrullen från plattan och doppa äppelklubborna i den heta smeten. Vrid äpplena så att de täcks helt av smeten och låt överflödet rinna av. Var försiktig så att du inte bränner dig! Doppa därefter äpplena i riven kokos, finhackade pistaschnötter eller något annat gott, och låt dem stelna på ett bakplåtspapper. Förvara knäckäpplena i kyl om du inte serverar dem direkt.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner