Knäckebröd med fänkål och rosmarin
10–15 små bröd
Tid: ca 30 min + tid att jäsa
Ingredienser:
10 g jäst
2 dl kallt vatten
1/2 msk fänkålsfrön 1 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
3 1/2–4 dl vetemjöl
färsk rosmarin
Gör så här:
Lös jästen i vattnen i en rymlig bunke. Stöt fänkålen grovt. Blanda ner fänkål, salt och det mesta av mjölet i vätskan. Arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa övertäckt i cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i 10 bitar och kavla ut till runda kakor. Nagga med en gaffel.
Lägg bröden på bakpappersklädda plåtar och stansa ut ett hål i mitten på varje bröd. Ta hjälp av t ex ett matskedsmått eller en petflaskekork. Pensla med lite vatten och strö över finhackad rosmarin. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter tills kakorna hårdnat helt. Låt svalna på galler.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner