Knäckiga lakritsäpplen
5 stycken
Tid: 35 minuter
Ingredienser:
5 äpplen
5 träpinnar
2 1/4 dl strösocker
1 dl vatten
1/2 msk glukos
1 msk lakritspulver
eventuellt svart karamellfärg
Gör så här:
Stick ner pinnarna i äpplena.
Koka socker och vatten på svag värme tills sockret löst sig. Skumma av. Tillsätt glykos och lakritspulver, eventuellt svart karamellfärg, rör om, låt koka ca 20 minuter eller tills blandningen är ca 150°. Sockret ska karamelliseras och bli brunt. Det ska bli knäckigt istället för segt.
Nu går det fort så det gäller att arbeta snabbt och systematiskt! Ställ kastrullen åt sidan och doppa snabbt äpplena i knäcken. Ställ äppelpinnarna i stadiga glas och låt vila. Servera när de svalnat.
Av: Isabelle Olander
Foto: Lena Grenfelt
Recept: Filippa Löf-Ersson
Assistent: Emma Nilsson, Kevin Trandem