Knaprig jordnötskaka med choklad och kex
02 dec, 2019
AvRedaktionen
En nötdröm! Denna jordnötskaka med choklad och kex är både god, frasig och knaprig. Ringla över choklad och jordnötter vid servering.
Annons
24 bitar
Jordnötsbotten:
5 äggvitor
400 g (ca 4 1/2 dl) socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
200 g kex, t ex Tuc
275 g salta jordnötter
Chokladcrème:
200 g mörk choklad
100 g smör
6 äggulor
100 g (ca 1 3/4 dl) florsocker
1/2 vaniljstång
Garnering:
50 g mörk choklad
25 g salta jordnötter
Gör så här:
- Värm ugnen till 195°.
- Vispa äggvitor och socker styvt med elvisp eller i bakmaskin.
- Tillsätt vaniljsocker och bakpulver och vispa en liten stund till.
- Krossa kex och jordnötter till ett grovt mjöl i en matberedare.
- Vänd ner krosset i äggsmeten med en sked tills allt är väl blandat.
- Klä en bakplåt eller form, 35 x 25 cm, med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt däri.
- Grädda i ugnen i 15 minuter.
- Ta ut från värmen och låt svalna på galler.
- Hacka chokladen och smält den med smöret över vattenbad.
- Vispa äggulor och florsocker luftigt.
- Tillsätt chokladsmöret i tunn stråle under ständig omrörning.
- Bred ut chokladcrèmen över botten och låt stå kallt i 2 timmar.
- Hacka chokladen till garneringen och smält över vattenbad.
- Ringla chokladen över kakan och toppa med jordnötter.
- Förvara kallt, men ta ut 15 minuter innan servering.
Av: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft
Annons