Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Knaprig jordnötskaka med choklad och kex

02 dec, 2019
AvRedaktionen
Jordnötskaka med kex och choklad
En nötdröm! Denna jordnötskaka med choklad och kex är både god, frasig och knaprig. Ringla över choklad och jordnötter vid servering.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

24 bitar

Jordnötsbotten:

5 äggvitor

400 g (ca 4 1/2 dl) socker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

200 g kex, t ex Tuc

275 g salta jordnötter

Chokladcrème:

200 g mörk choklad

100 g smör

6 äggulor

100 g (ca 1 3/4 dl) florsocker

1/2 vaniljstång

Garnering:

50 g mörk choklad

25 g salta jordnötter

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 195°.
  2. Vispa äggvitor och socker styvt med elvisp eller i bakmaskin.
  3. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver och vispa en liten stund till.
  4. Krossa kex och jordnötter till ett grovt mjöl i en matberedare.
  5. Vänd ner krosset i äggsmeten med en sked tills allt är väl blandat.
  6. Klä en bakplåt eller form, 35 x 25 cm, med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt däri.
  7. Grädda i ugnen i 15 minuter.
  8. Ta ut från värmen och låt svalna på galler.
  9. Hacka chokladen och smält den med smöret över vattenbad.
  10. Vispa äggulor och florsocker luftigt.
  11. Tillsätt chokladsmöret i tunn stråle under ständig omrörning.
  12. Bred ut chokladcrèmen över botten och låt stå kallt i 2 timmar.
  13. Hacka chokladen till garneringen och smält över vattenbad.
  14. Ringla chokladen över kakan och toppa med jordnötter.
  15. Förvara kallt, men ta ut 15 minuter innan servering.
Recept på jordnötskaka med kex och choklad
Jordnötskaka med choklad och kex.

Av: Marie Melchior

Foto: Betina Hastoft

Annons