Knaprigt ankbröst med ljummen chutney och libanesisk couscous
Knaprigt ankbröst med ljummen chutney och libanesisk couscous
4 personer
En ljummen, snabblagad chutney är det perfekta tillbehöret till den ganska mäktiga ankan.
1 rödlök
2 äpplen
smör (till stekning)
1 dl russin
2 dl mangochutney
1 msk soja (Kikkoman)
4 dl couscous
1 nypa saffran (eller gurkmeja)
2 ankbröst
salt och peppar
grönsaker (t ex en näve nättkokta haricots verts eller sockerärter)
Hacka löken och tärna äpplet. Fräs i smör någon minut. Rör ned russin och chutney och ställ åt sidan till servering. Hetta upp lite extra chutney i en annan kastrull och värm tillsammans med 1 msk soja, så har du en god skysås att ringla runt tallriken. Koka couscousen i saltat vatten tillsammans med saffran eller gurkmeja. Beräkna koktiden till minst 20 min, kanske något mer. Hetta upp en stekpanna, sätt samtidigt ugnen på 200°. Snitta skinnet/fettet på ankbrösten på 3–4 ställen, gnid in dem med salt och peppar. Lägg dem med skinnsidan ned i pannan och låt dem få rejält med färg. Vänd ankbrösten och ställ in pannan i ugnen och stek färdigt i ytterligare 12–15 min. Ankbrösten ska fortfarande vara rosa. Skär dem i tunna skivor och servera med ljummen chutney och smörsvängd