Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kokosolja inte så nyttigt som många tror

06 sep, 2018
AvMikaela Alex
Brukar du laga mat med kokosolja?
Åsikterna om kokosolja i matlagning går isär. Många tror att det är nyttigt, men flera forskare hävdar nu att det är direkt farligt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kokosolja, eller kokosfett, har länge varit hypat som rena hälsokuren. Vi använder det till att baka med, smörja in torra fläckar på kroppen, istället för mjölk i kaffet etc.

Exakt hur den här trenden började är oklart, men att den håller i sig är tydligt – både sett till hur mycket som säljs och hur många som prisar det som hälsolivsmedel i sociala medier.

Doktorn: ”Kokosolja är ett gift”

Men den senaste tiden har allt fler röster börjat höjas mot användandet av just kokosolja. Doktor Karin Michels, professor på Harvard, är exempelvis inte nådig under en föreläsning i Tyskland i somras.

– Kokosolja är ett gift. Det är den värsta maten du kan äta, sa hon då, enligt Aftonbladet.

Hennes uttalande fångades på film och Youtube-klippet har nu visats över en miljon gånger och startat en debatt som fettet – som så många börjat använda i tron på dess hälsoeffekter.

Inte bra att äta för mycket mättat fett

Att American Heart Association i fjol gick ut med en avrådan från att konsumera kokosfett har också spätt på kritiken.

Annons

Michaels jämför även kokosfett med ister – och menar att kokosfett till och med är värre. Något Eva Warensjö Lenning, nutritionist på Livsmedelsverket, kan förstå:

– Kokosfett och ister är inte bra livsmedel att äta för mycket av över huvud taget eftersom det innehåller mycket mättat fett. Jag kan förstå varför hon säger det. Det är mer mättat fett i kokosfett än jämfört med ister, säger Eva Warensjö Lenning till Aftonbladet.

Och uttalandet stämmer – det är 92 procent mättat fett i kokosfett, och ”bara” 50 procent i ister.

Kan leda till hjärt-kärlsjukdomar

Enligt Eva Warensjö Lenning finns inga som helst fördelar med att äta kokosfett. Livsmedelsverket avråder faktiskt redan från det, då man skriver att mättade fetter är ohälsosamt och bör undvikas – och där ingår alltså kokosfettet.

Enligt de Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR 2012, bör högst en tredjedel av det fett vi äter, eller 10 procent av all energi vi får i oss, komma från mättat fett, skriver Livsmedelsverket. I längden kan ett stort intag av mättat fett leda till hjärt-kärlsjukdom.

Källa: Aftonbladet, Livsmedelsverket

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons