Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kola med Baileys och havssalt

09 okt, 2015
AvRedaktionen
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kola med Baileys och havssalt.
Kola med Baileys och havssalt.

Ingredienser:

170 g glykossirap

250 g socker

80 g smör

2 dl Baileys Original Irish Cream

1/2 tsk vaniljpulver

0,5 tsk salt

Flingsalt till topping

Gör så här:

1. Smält ihop smör, Baileys, havssalt och vanilj på svag värme i en kastrull.

2. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska du vara ljust bärnstensfärgad.

3. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och Baileysblandningen.

4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och låt koka upp igen.

5. Rör om då och då så att det inte bränns i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov.

6. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svala någon minut och strö över grovt havssalt. Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

Annons