Kola med Baileys och havssalt
Ingredienser:
170 g glykossirap
250 g socker
80 g smör
2 dl Baileys Original Irish Cream
1/2 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
Flingsalt till topping
Gör så här:
1. Smält ihop smör, Baileys, havssalt och vanilj på svag värme i en kastrull.
2. Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska du vara ljust bärnstensfärgad.
3. Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och Baileysblandningen.
4. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och låt koka upp igen.
5. Rör om då och då så att det inte bränns i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov.
6. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svala någon minut och strö över grovt havssalt. Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.