Kola med mandlar och vanilj
12 dec, 2019
AvRedaktionen
En riktig efterrättsdröm! Denna kola med mandlar och vanilj är härligt julig och helt oemotståndlig.
Annons
16 bitar
Du behöver:
1 ¼ dl vispgrädde
2 dl strösocker
½ dl farinsocker
½ dl sirap
½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 msk smör
½ dl mandlar
Gör så här:
- Koka upp grädde, socker, farin, sirap och kakao i en tjockbottnad kastrull.
- Låt småkoka 25–40 minuter under omrörning tills massan når en temperatur på 120°.
- Tillsätt vaniljsocker och smör och blanda ordentligt.
- Hacka mandlarna fint och rör ner i massan medan den fortfarande är varm.
- Fördela massan i en liten fyrkantig bakform klädd med bakplåtspapper och låt svalna något.
- När krokanten svalnat lite och stannat i formen kan den skäras i 16 avlånga bitar.
- Paketera in varje bit i lite smörgåspapper när kolan kallnat helt.
Av: Sanna Kekäläinen
Foto: Fabian Björk
Annons