Kolapaj med dubbel choklad
17 maj, 2021
AvRedaktionen ELLE
Vad är bättre än choklad? Dubbel choklad i en kolapaj såklart! Vad väntar du på egentligen? Här är årets godaste efterrätt!
Annons
Kolapaj med dubbel choklad
Drömgod ny favorit!
Ca 20 bitar
Du behöver:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 ½ msk strösocker
2 msk vatten
Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
½ tsk ättiksprit
1 msk honung
50 g smör
50 g ljus choklad, hackad
50 g mörk choklad, hackad
Till servering:
Honungsrostade nötter
Ätbara blommor eller örter
Gör så här:
- Tärna smöret. Mixa vetemjöl och socker i en matberedare. Tillsätt smöret och sist vatten och kör ihop till en deg, eller blanda allt för hand.
- Tryck ut degen i form med springbotten, 24 cm i diam. Ställ i kylen 1 timme.
- Sätt ugnen på 200°. Täck kanterna på det ogräddade pajskalet med folie. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter tills bottnen börjar få färg. Ta bort folien, grädda några minuter tills även kanten får lite färg.
- Blanda grädde, sirap, strösocker och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull. Koka livligt tills massan når 120°. Rör bara om då och då. Tillsätt honung och smör. Koka ytterligare ca 1 minut.
- Hacka chokladen. Lägg mörk choklad i en liten kastrull och häll över hälften av kolasmeten. Blanda ner ljus choklad i den kvarvarande kolasmeten. Rör om tills chokladen smält och blandats med kolasmetarna.
- Häll den mörka chokladsmeten i formen med det kalla pajskalet och sedan den ljusa chokladsmeten ovanpå. Låt pajen kallna före servering. Hacka nötterna lätt och strö över kakan. Dekorera med ätbara örter.
Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft
Annons