Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kolapaj med dubbel choklad

17 maj, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på kolapaj med dubbel choklad
Vad är bättre än choklad? Dubbel choklad i en kolapaj såklart! Vad väntar du på egentligen? Här är årets godaste efterrätt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Festlig chokladmoussetårta med mirror glazeBrand logo
Festlig chokladmoussetårta med mirror glaze

Kolapaj med dubbel choklad

Drömgod ny favorit!

Bjud på kolapaj med dubbel choklad

Ca 20 bitar

Du behöver:

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 ½ msk strösocker
2 msk vatten

Fyllning:

3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 dl strösocker
½ tsk ättiksprit
1 msk honung
50 g smör
50 g ljus choklad, hackad
50 g mörk choklad, hackad

Till servering:

Honungsrostade nötter
Ätbara blommor eller örter

Gör så här:

  1. Tärna smöret. Mixa vetemjöl och socker i en matberedare. Tillsätt smöret och sist vatten och kör ihop till en deg, eller blanda allt för hand.
  2. Tryck ut degen i form med springbotten, 24 cm i diam. Ställ i kylen 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200°. Täck kanterna på det ogräddade pajskalet med folie. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter tills bottnen börjar få färg. Ta bort folien, grädda några minuter tills även kanten får lite färg.
  4. Blanda grädde, sirap, strösocker och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull. Koka livligt tills massan når 120°. Rör bara om då och då. Tillsätt honung och smör. Koka ytterligare ca 1 minut.
  5. Hacka chokladen. Lägg mörk choklad i en liten kastrull och häll över hälften av kolasmeten. Blanda ner ljus choklad i den kvarvarande kolasmeten. Rör om tills chokladen smält och blandats med kolasmetarna.
  6. Häll den mörka chokladsmeten i formen med det kalla pajskalet och sedan den ljusa chokladsmeten ovanpå. Låt pajen kallna före servering. Hacka nötterna lätt och strö över kakan. Dekorera med ätbara örter.

Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft

Annons