Kolatårta med hasselnötter
12 bitar • 40 minuter + 40 minuter i kyl
Deg:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 msk strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Skär smöret i tunna skivor. Rör ihop mjöl, smör och socker till en deg för hand. Tryck ut den i en pajform. Ställ den i kylen ca 40 minuter. Rosta nötterna i en långpanna mitt i ugnen. Passa noga så de inte bränns! Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
Fyllning:
200 g hasselnötskärnor
50 g smör
1 dl strösocker
1 msk kakao
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 msk sirap
vispgrädde till servering
Gör så här:
Lägg smör, socker, kakao, mjöl, mjölk och sirap i en kastrull. Värm under omrörning tills det börjar sjuda. Rör i de rostade nötterna. Häll nötfyllningen i pajskalet och grädda i 8–10 minuter. Låt pajen svalna. Servera med nyvispad grädde!