Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Kolatårta med hasselnötter

23 sep, 2011
AvAbrar Hussain
En ljuvlig dessert med härlig seg kolafyllning. Servera med nyvispad grädde!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kolatårta med hasselnötter.
Kolatårta med hasselnötter.

12 bitar • 40 minuter + 40 minuter i kyl

Deg:

100 g smör

2 dl vetemjöl

1 msk strösocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°. Skär smöret i tunna skivor. Rör ihop mjöl, smör och socker till en deg för hand. Tryck ut den i en pajform. Ställ den i kylen ca 40 minuter. Rosta nötterna i en långpanna mitt i ugnen. Passa noga så de inte bränns! Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Fyllning:

200 g hasselnötskärnor

50 g smör

1 dl strösocker

1 msk kakao

1 msk vetemjöl

1 msk mjölk

1 msk sirap

vispgrädde till servering

Gör så här:

Lägg smör, socker, kakao, mjöl, mjölk och sirap i en kastrull. Värm under omrörning tills det börjar sjuda. Rör i de rostade nötterna. Häll nötfyllningen i pajskalet och grädda i 8–10 minuter. Låt pajen svalna. Servera med nyvispad grädde!

Annons