Elsa Billgren bjuder på dessertbuffé
Elsa Billgren
Ålder: 30 år.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Familj: Maken Pontus De Wolfe och sonen Lynn.
Gör: Programledare, bloggare (hos våra vänner på Elle.se) och vintageexpert.
Den som följer Elsa Billgren via hennes populära blogg på elle.se eller instagram märker genast att tillfällena att fira och guldkornen i vardagen är många i hennes liv. Något som blivit allt mer populärt är den mat hon lägger upp på bloggen, ofta lika färgstark, charmig och inspirerande som hon själv.
– Den vanligaste kommentaren jag får när jag lägger upp ett recept är ”Gör en vegetarisk kokbok, Elsa!”. Jag äter ju gärna, men inte alltid, vegetariskt. Dessutom ekologiskt och varierat! Jag lagar aldrig samma rätt två gånger.
Fast kokboken får vänta för tillfället. Just nu har Elsa fullt upp med bland annat sin blogg och möhippeevents. Hon är också programledare i Äntligen Hemma där hon, ofta med små medel, skapar kreativa lösningar i hemmet.
Du som också är inredningsproffs, hur tänker du när du dukar?
– Det ska vara levande, inbjudande, hållbart och billigt. En dukning ska inte kosta mer än maten, den ska vara personlig och lekfull!
Vilket är ditt allra bästa party-trick?
– Jag sjunger gärna som Cher och går ner i brygga om jag känner att stämningen är rätt.
Du får oväntat besök och vill ändå bjuda på middag. Vad lagar du?
– En underbar böngryta med bulgur, fetaost och spiskummin!
1. Mini-s’mores
6–8 bufféportioner
Tid: 15 minuter
– Låt gästerna grilla minimarshmallows över ljusen på bordet. En succé!
Du behöver:
8 smörgåsrån eller kex
1 chokladkaka i bitar
2 dl minimarsmallows
Gör så här:
Lägg upp smörgåsrån och valfri choklad på ett fat. Trä minimarshmallows på ett grillspett och grilla över ljusen på bordet. Lägg en chokladbit mellan två rån och dra av marsmallowsen med hjälp av rånen. Vips–- en egengjord mini-s’mores!
2. Choklad- och kanelmousse i sked
6–8 bufféportioner
Tid: 40 minuter
– Att bara äta en enda sked av den kaneldoftande chokladmoussen är nästan en omöjlighet!
Du behöver:
200 g mörk choklad (gärna 80 % kakaohalt)
25 g smör
6 ägg, delade i gulor och vitor
Kanderade valnötter:
1 dl valnötter
2 msk socker
2 msk mjölk
1 vaniljstång
1 tsk + 1 tsk kanel
Gör så här:
Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda med mjölk, socker och 1 tsk kanel i en kastrull. Koka upp och låt koka tills det karamelliserats. Doppa valnötterna i den sega blandningen och låt dem torka på smörgåspapper.
Smält chokladen och smöret i ett vattenbad. Rör i äggulorna i chokladsmeten. Vispa vitorna för sig tills de bildar ett hårt skum. Vänd sen i hälften av äggviteskummet i choklad- och äggulesmeten, rör försiktigt runt och vänd i den sista halvan utan att ta bort för mycket luft. Låt stå i kylskåpet i ett par timmar och servera med kanderade valnötter på skedar. Pudra över resterande kanel.
3. Crème brûlée med karamelliserad blodapelsin
6 bufféportioner
Tid: 3 timmar
– Det tar lite tid att göra den här drömdesserten, men det är värt det!
Du behöver:
3 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 vaniljstång
8 äggulor
Karamelliserade blodapelsiner:
2 blodapelsiner
1/4 dl strösocker
2 msk vatten
8 tsk socker
Gör så här:
Värm ugnen till 180°. Rör ihop grädde, strösocker och salt i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna med baksidan av en kniv. Lägg i fröna i gräddblandningen. Koka på medelvärme under omrörning. Stäng av värmen, täck och låt stå i 20 minuter.
Vispa äggulorna i en skål, tillsätt långsamt gräddblandningen medan du vispar. Sila blandningen. Häll upp i serveringsformar. Placera formarna i en djup plåt och häll försiktigt varmt vatten i plåten för att nå ungefär halvvägs upp sidorna av formarna. Grädda i cirka 30–35 minuter.
Ta försiktigt bort formarna från vattenbadet, placera på galler och låt svalna till rumstemperatur. Täck med plastfolie för att förhindra att skinn bildas. Ställ i kylskåp minst två timmar eller upp till två dagar.
Trimma ändarna från varje apelsin, ta sedan bort skalet med en kniv efter konturen av frukten och se till att ta bort allt det vita. Skär varje apelsin på tvären i tunna skivor.
Rör ihop strösocker och vatten i en kastrull. Koka på medelhög värme, rör om då och då, tills sirapen förvandlas till en djupt bärnstensfärgad karamell. Ta omedelbart från värmen, tillsätt apelsinskivor och luta kastrullen så att smeten blir jämnt fördelad. Ta upp och låt svalna på bakplåtspapper.
Strö ett tunt lager strösocker över crèmen och bränn av sockret med en gasolbrännare eller i ugnen på 250° med grillen på. Toppa med de karamelliserade blodapelsinerna.
4. Körsbärsdrink
6 drinkar
Tid: 10 minuter
– Sötbitter favorit med härliga inlagda körsbär som grädde på moset.
Du behöver:
16 cl bourbon
6 cl Aperol
3 cl citronjuice
2 cl sockerlag (hälften socker, hälften vatten som har kokat samman)
16 cl kolsyrat vatten
12 inlagda körsbär
1/2 skivad citron
1 skivad lime
Gör så här:
Blanda de flytande ingredienserna. Skaka. Häll över iskylda glas. Toppa med citron- och limeskivor plus inlagda körsbär.
Av: Jenny Norberg
Recept: Elsa Billgren & Lina Eidenberg Adamo
Foto: Lina Eidenberg Adamo