Gör egen körsbärsglass
6 personer
Tid: 1 timme + tid i frys
Du behöver:
1 kg körsbär
200 g socker (ca 2 1/4 dl)
Glassbas:
3 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång, delad på längden
3 äggulor
125 g socker (ca 1 1/2 dl)
Gör så här:
Koka bär och socker tills bären brister och det börjar tjockna. Ta av från värmen och låt blandningen kallna helt. Ta bort kärnorna. Koka försiktigt upp mjölk och grädde i en kastrull. Flytta sedan kastrullen från plattan. Skrapa ur vaniljfröna och lägg dem med stången i mjölkblandningen. Vispa äggulor och socker i en separat bunke till ett vitt skum. Vispa ner äggblandningen lite i taget i mjölkblandningen och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Rör om med en träslev tills krämen bildar som en tunn hinna på sleven. Kyl smeten.
Ta bort vaniljstången och häll blandningen i en behållare eller i en glassmaskin. När glassen är som mjukglass blandar du med en spatel ner körsbären. Häll sedan tillbaka allt i glassmaskinen eller i en bunke som du ställer in i frysen.
Av: Nicoline Olsen
Foto: Christian Petersen