Köttbullar med chévre
Tips! Vid serveringen varvar du köttbullarna med getost, timjankvistar och soltorkade tomater som skurits i mindre bitar.
4–6 personer
Du behöver:
500 g köttfärs (eller lammfärs)
3/4 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 liten gul lök
smör (till stekning)
1–2 krm salt
2 krm svartpeppar
1 msk kalvfond (på flaska)
1 stor vitlöksklyfta (pressad)
5 msk soltorkade tomater
i olja (hackade)
1/2 dl repad färsk timjan
100–150 g smulad chèvre (på rulle)
1 ägg
Gör så här:
Blanda ströbrödet och mjölken och låt det svälla i minst 10 minuter. Skala och finhacka löken och fräs den i smör utan att den tar färg och låt den svalna. Tillsätt alla ingredienser i ströbrödet och rör till en smidig färs. Låt gärna färsen vila och smakerna mogna en stund i kylen. Stek ett prov och smaka av sältan, eftersom både osten, fonden och tomaterna är salta. Forma färsen till köttbullar med vattensköljda händer och lägg dem på en vattensköljd skärbräda. Bryn dem, några i taget, i smör. Om man steker för många köttbullar samtidigt är det svårt att få fin färg och stekyta på köttbullarna. Skaka stekpannan så att köttbullarna blir jämnt brynta. Minska värmen och efterstek utan lock ca 3 min. Skaka då och då.