Köttbullar med gul hummus och sötpotatis
27 aug, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
AvPernille Skjødt
Vad sägs som en svensk klassiker med nya tillbehör? Bjud på köttbullar med gul hummus och ugnsbakad sötpotatis!
Annons
Köttbullar med gul hummus och sötpotatis
Ta en genväg med färdigköpt hummus om du har bråttom.
Annons
4 portioner
Du behöver:
500 g nötfärs
½ lök
6 tsk färsk salvia, finhackad
1 ägg
3 msk ströbröd
Salt och peppar
2 msk olivolja till stekning
Ugnsbakad sötpotatis:
3 sötpotatisar
2 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
Salt och peppar
Gul hummus:
1 burk kikärtor
2 msk tahini
2 tsk citronsaft
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen gurkmeja
½ dl olivolja
¾ dl vatten
Till servering:
300 g gröna bönor
1 kruka smörgåskrasse
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°. Skrubba sötpotatisarna och skär dem i 1 cm tjocka skivor. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med olja och krydda med rökt paprika, salt och peppar. Ugnsbaka ca 25 minuter tills potatisen är mjuk.
- Köttbullar: Skala och riv löken. Blanda köttfärsen med lök, salvia, ägg, ströbröd, salt och peppar. Forma till små köttbullar och stek dem i olja 8-10 minuter tills de är genomstekta.
- Gul hummus: Skölj och låt kikärtorna rinna av. Mixa dem med tahini, citronsaft, spiskummin, gurkmeja och olja. Tillsätt vatten, lite i taget, tills hummusen är slät och krämig. Smaka av med salt.
- Nyp av ändarna på bönorna och koka dem i lättsaltat vatten i 2–3 minuter tills de är mjuka men fortfarande har lite spänst. Spola dem med kallt vatten och låt rinna av. Lägg upp hummus, köttbullar, potatisskivor och gröna bönor på tallrikar och toppa med smörgåskrasse.
Foto: Columbus Leth
Annons