Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Köttbullar med tranbär och portvin

04 dec, 2019
AvRedaktionen
Recept på köttbullar med tranbär och portvin
En riktig julbordsklassiker! Dessa köttbullar med tranbär och portvin sätter extra piff på julbordet. Servera ljumma.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6 portioner

Du behöver:

400 g blandfärs

50 g rökt bacon eller pancetta i små tärningar

1 stor gul lök

½ dl vetemjöl

1 ¼ dl mjölk

1 klyfta vitlök

2 msk portvin

1 stort ägg

1 tsk salt

nymalen svartpeppar

½ tsk stött kryddpeppar

50 g torkade tranbär

50 g osaltade pistaschmandlar

100 g smör till stekning

3 msk neutral olja till stekning

Gör så här:

  1. Lägg färs och bacon i en stor bunke.
  2. Skala löken och hacka den fint.
  3. Rör ihop mjöl och mjölk till en jämn blandning i en liten skål.
  4. Blanda ner den hackade löken och mjölkblandningen i bunken med färs.
  5. Pressa vitlöken och blanda ner den och portvin, ägg och kryddor i färsen.
  6. Hacka tranbär och pistasch grovt och rör ner i köttbullesmeten.
  7. Smält smör och olja i en stekpanna.
  8. Forma små köttbullar av färsen.
  9. Låt köttbullarna dansa i pannan tills de är jämna och fint gyllene.
  10. Trä gärna upp dem på träspett och sätt ner dem i ett stort glas med salt i botten.
  11. Servera ljumma.
Recept på köttbullar med tranbär och portvin
Köttbullar med tranbär och portvin.

Av: Nadia Mathiasen, Sanna Kekäläinen

Foto: Chris Tonnesen, Kirsi-Marja Savola

Annons