Köttbullar med tranbär och portvin
04 dec, 2019
AvRedaktionen
En riktig julbordsklassiker! Dessa köttbullar med tranbär och portvin sätter extra piff på julbordet. Servera ljumma.
Annons
6 portioner
Du behöver:
400 g blandfärs
50 g rökt bacon eller pancetta i små tärningar
1 stor gul lök
½ dl vetemjöl
1 ¼ dl mjölk
1 klyfta vitlök
2 msk portvin
1 stort ägg
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
½ tsk stött kryddpeppar
50 g torkade tranbär
50 g osaltade pistaschmandlar
100 g smör till stekning
3 msk neutral olja till stekning
Gör så här:
- Lägg färs och bacon i en stor bunke.
- Skala löken och hacka den fint.
- Rör ihop mjöl och mjölk till en jämn blandning i en liten skål.
- Blanda ner den hackade löken och mjölkblandningen i bunken med färs.
- Pressa vitlöken och blanda ner den och portvin, ägg och kryddor i färsen.
- Hacka tranbär och pistasch grovt och rör ner i köttbullesmeten.
- Smält smör och olja i en stekpanna.
- Forma små köttbullar av färsen.
- Låt köttbullarna dansa i pannan tills de är jämna och fint gyllene.
- Trä gärna upp dem på träspett och sätt ner dem i ett stort glas med salt i botten.
- Servera ljumma.
Av: Nadia Mathiasen, Sanna Kekäläinen
Foto: Chris Tonnesen, Kirsi-Marja Savola
Annons