Kräftlag till färska eller köpta kräftor
Tid: 10 minuter + tid att tina och dra i lagen
(Du behöver inte dubbla receptet för dubbla mängden kräftor – huvudsaken är att kräftorna är helt täckta av lagen.)
Fler recept till kräftskivan hittar du här >>
Kokning:
1 kg kräftor
4–5 liter vatten
ev 2 tsk salt
Kräftlag:
4 liter vatten
1 mörk öl, t ex Porter, 33 cl
1 1/2 dl salt
4 sockerbitar
1 näve dillfrö
rikligt med krondill
Garnering:
4–5 dillkronor
ANNONS I vår shop: ANNONS Bästa grytan till dina kräftor
Den fina grytan i oval form är tillverkad av pressgjuten aluminium i kropp och lock vilket gör att den är väldigt lätt. Grytan har myvkry bra värmeledningsförmåga och hållbarhet. Ett väl tillslutet lock ser till att maten alltid kommer att vara saftig och smakrik.
Gör så här:
1. Kräftlag: Blanda alla ingredienser i en stor kastrull. Koka upp se till att socker och salt löser upp sig ordentligt. Kyl ner, gärna till nästa dag.
2. Kräftor: Koka upp vattnet. Lägg i kräftorna levande och koka dem cirka 8 minuter.
3. Lägg direkt efter kokningen i kräftorna i den kalla kräftlagen. Var noga med att lagen täcker. Sätt på ett lock och låt stå svalt att dra minst ett dygn, gärna längre.
4. Servering: Ta upp kräftorna och lägg dem i en skål eller på ett fint fat. Garnera med dillkronorna.
Recept: Tor Jansson/Matmagasinet.se