Krämig äggcocotte med svamp och cheddar
17 okt, 2019
AvRedaktionen
Ägg är ett tveklöst måste på brunchen. Denna äggcocotte är en lyxig variant med scharlottenlök och cheddarost.
Annons
6 portioner
Du behöver:
1 1/2 schalottenlök
5 stora svampar, t ex karljohan
eller portabello
2 färska rosmarinkvistar
3 msk smör + till pensling
100 g babyspenat
6 msk vispgrädde
60 g cheddarost
1 krm riven muskotnöt
12 ägg
Salt och nymald svartpeppar
Till servering:
2 salladslökar
Gör så här:
- Skala och hacka lök och fräs mjuk i smör utan att den tar färg.
- Ta upp ur pannan. Sätt ugnen på 190°.
- Rensa svampen, skär i grova bitar och fräs i smör i pannan tills den får lite färg.
- Plocka rosmarinbladen och hacka dem. Vänd ner rosmarin och smör med svampen i pannan.
- Stek någon minut till. Ta upp och lägg åt sidan.
- Fräs sedan spenaten någon minut så att den precis blir mjuk.
- Smörj formarna och fördela lök, svampfräs och spenat i dem. Slå på grädden.
- Riv osten och fördela hälften av den över. Riv försiktigt över muskotnöt.
- Knäck i 2 ägg i vardera portionsform, salta och peppra. Strö resten av osten ovanpå.
- Ställ cocotterna i en liten långpanna eller annan form med höga kanter.
- Fyll på med vatten så att det når upp halvvägs på cocotteformarna.
- Ställ in alltsammans i ugnen och baka cocotterna 10–15 minuter eller tills äggvitorna precis stannat.
- Ta ut och låt vila 2–3 minuter.
- Garnera med lite hackad salladslök.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen, Timm Vladimir
Foto: Betina Hastoft, Line Falck
Annons