Krämig béchamelsås + 5 recept
Grundrecept, vit sås
2 ½ dl färdig sås
Du behöver:
3 msk smör
1 rågad msk vetemjöl
2 ½ dl matlagningsgrädde
salt och peppar
Gör så här:
Smält smöret på låg värme i en kastrull och vispa ner mjölet. Slå på grädde, litet i taget och vispa runt tills såsen tjocknat. Det är viktigt att röra om hela tiden, och var noga med att såsen inte bränner fast i botten. Smaka av med salt och peppar.
5 rätter att använda béchamelsås till:
1. Till pasta
Gör enligt grundreceptet och vispa ner 2 dl färskriven parmesanost tills den smält i såsen. Servera med kokt tagliatelle, färsk basilika och fina tomater. Avsluta gärna med lite extra riven parmesan. Vill man inte ha helt vego är det gott med knaperstekt bacon till.
2. Till ugnsbakad lax
Gör enligt grundreceptet men tillsätt ½ dl vitt vin och ersätt saltet med 1 fiskbuljongtärning. Servera till ugnsbakad lax och lättkokta grönsaker med ris eller potatis.
3. Till vegetarisk lasagne
Gör enligt grundreceptet men blanda ner 1 grönsaksbuljongtärning och 2 dl riven ost. Varva med vitlöksfräst spenat och färska lasagneplattor och avsluta med riven ost. Grädda mitt i ugnen i 225° ca 15 minuter.
4. Till kokt eller ugnsbakad torsk
Gör enligt grundreceptet men ersätt saltet med 1 fiskbuljongtärning och blanda ner 1 dl finhackade färska örter. Ta vad du har hemma av bladpersilja, basilika, dill och dragon. Smaka av med grovmald vitpeppar. Servera med kokt eller ugnsbakad torsk och nykokt färskpotatis.
5. Till parmalindade kycklingfiléer
Gör enligt grundreceptet men ersätt saltet med 1 hönsbuljongtärning och tillsätt några matskedar citronsaft. Smaka av med lite grovmalen svartpeppar. Servera med stekta kycklingfiléer som lindas in i parmaskinka och lagas klart i ugnen i 225° ca 10 minuter. Servera med lite extra citron och en fräsch rucolasallad.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips