Krämig blomkålssoppa med osttoast
2 personer
Tid: 20 minuter
Du behöver:
1 blomkålshuvud
1/2 gul lök
1 msk smör
vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
2 dl matlagningsgrädde
en skvätt färskpressad citronsaft
salt och peppar
4 skivor baguette
2 tsk smör
2 dl riven smakrik ost
Gör så här:
Ansa blomkålshuvudet och skär bort roten. Dela buketterna i mindre bitar och finhacka den gula löken.
Fräs blomkål och lök i smör och häll på så mycket vatten att grönsakerna precis täcks. Rör i fonden. Låt grönsakerna koka helt mjuka under lock och häll av hälften av vattnet.
Tillsätt grädden och låt koka upp. Mixa soppan slät och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Smöra under tiden brödskivorna och fördela den rivna osten över. Värm smörgåsarna i mikron 1–2 minuter eller väldigt snabbt på 200° i mitten av ugnen. Osten ska bara precis smälta.
Recept och foto: Jennie Benjaminsson