Krämig grön ärtsoppa med basilikaolja
4 portioner
Du behöver:
1 ½ schalottenlök
600 g frysta, tinade gröna ärter
6 dl kall kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
1 dl matlagningsgrädde
Salt och svartpeppar
200 g kokta svarta bönor eller linser
3 tsk basilikaolja
Garnering:
Färska ärtskott
Till servering:
Grillat eller rostat bröd, gärna levain
Gör så här:
1. Hacka löken grovt och lägg i en blender eller matberedare tillsammans med gröna ärter.
2. Tillsätt buljongen och grädde och mixa till en grön, finfördelad soppa.
3. Smaka av med salt och peppar.
4. Låt stå kallt fram till servering.
5. Fördela de svarta bönorna eller linserna i små skålar och skeda soppan över.
6. Droppa lite basilikaolja över och garnera med ärtskott vid servering.
7. Grillat eller rostat bröd smakar gott till.
Av: Emma Martiny, Julie Hey, Columbus Leth
Foto: Winnie Methmann, Nina Malling, Columbus Leth, Betina Hastoft
LÄS MER:
Helgmeny med ärtsoppa, torskrygg och cheesecake