Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Grönsakslasagne med champinjoner

07 apr, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på grönsakslasagne med champinjoner
Lasagne är väl en rätt man aldrig tröttnar på? Grönsakslasagne med champinjoner, zucchini och morötter blir extra krämig tack vare mozzarellan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
(ELLE) Experternas tips: Så blir mat- och dryckesåret 2021Brand logo
(ELLE) Experternas tips: Så blir mat- och dryckesåret 2021

Grönsakslasagne med champinjoner

Ingen tackar nej till den här krämiga, gröna lasagnen!

Laga grönsakslasagne med champinjoner

4 portioner

Du behöver:

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
300 g skogschampinjoner
4 selleristjälkar
1 zucchini
4 morötter
2 msk olivolja

Till stekning:

1 msk torkad oregano
1 handfull färsk salvia
2 msk tomatpuré
1 burk tomatkross
4 dl grönsaksbuljong
Salt och svartpeppar
200 g färska lasagneplattor
150 g riven mozzarella

Bechamelsås:

50 g smör
1 ¼ dl (75 g) vetemjöl
6 dl mjölk
½ tsk riven muskot
50 g parmesan
Salt och svartpeppar

Till servering:

Grönsallad

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Hacka lök och vitlök fint. Rengör och ansa svampen och skär i skivor. Skär sellerin i tunna skivor. Hacka zucchinin och morötterna fint. Stek lök, vitlök och svamp i olja på hög värme i 2 minuter.
  2. Tillsätt övriga grönsaker och kryddor och stek vidare i 5 minuter. Tillsätt tomatpuré, tomatkross och buljong och låt såsen sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull. Strö mjöl över och vispa ihop smör och mjöl. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning tills såsen är krämig. Smaka av med muskot, riven parmesan, salt och peppar.
  4. Häll lite bechamel i botten på en ugnsform. Lägg lasagneplattor ovanpå och tillsätt sedan svampsås, bechamel, riven mozzarella och återigen lasagneplattor i lager på lager tills allt är slut. Toppa lasagnen med riven mozzarella och grädda i ugnen i ca 30 minuter. Servera med en grönsallad till.

Recept: Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft

Annons