Krämig lasagne med köttfärs och squash
4 personer
Köttfärssås:
3 vitlöksklyftor
olivolja, till stekning
800 g nötfärs
800 g krossade tomater
1 kruka färsk basilika
2 tsk socker
salt och färskmalen svartpeppar
Lasagneplattor:
3 mellanstora squash
2 msk salt
olivolja, till stekning
Ostsås:
150 g ricotta
150 g riven mozzarella
50 g färskriven parmesan
1 ägg
Tillbehör:
färskriven parmesan
basilika
Gör så här:
Skala och hacka vitlöksklyftorna fint. Stek i olivolja utan att den får färg. Tillsätt färs och stek i 5–6 minuter tills det är genomstekt. Häll i krossade tomater, plocka och hacka basilikabladen och vänd ner dem i köttfärssåsen, låt koka i 20 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.
Fortsätt med lasagneplattor. Skölj squashen och skär av ändarna. Skär i mycket tunna skivor på längden, med osthyvel eller mandolin. Strö över salt och låt ligga så lite vatten dras ur. Skölj av saltet och klappa torra. Stek i olivolja i 1–2 minuter på varje sida.
Rör ihop ricotta, riven mozzarella, parmesan och ägg i en skål. Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnsfast form. Lägg ett lager squashplattor i botten, lägg på ett lager köttfärssås och sedan ett lager ostsås. Fortsätt så tills formen är fylld, avsluta med ett ostlager på toppen. Täck med aluminiumfolie och grädda i ugnen cirka 35 minuter. Ta bort folien och grädda i 15 minuter till, tills ostsåsen blir gyllene. Toppa med färskriven parmesan och basilika. Servera.
Av: Mai Knauer
Foto: Columbus Leth