Krämig risotto med kyckling
4 personer.
Ugn: 175 grader
Risotto:
1 dl olivolja
2 st schalottenlökar
3 dl arborioris
2,5 dl vitt vin
ca 1 liter kalvbuljong
2 dl finriven parmesanost
salt & svartpeppar
Kyckling:
4 st kycklingfiléer
2 msk pressad citron
1 knippe oregano
2 msk olivolja
2 st vitlöksklyftor
salt
svartpeppar
olivolja & smör till stekning
Kyckling, gör så här:
Börja med att lägga kycklingfiléerna i en bunke. Hacka oregano ganska grova och strö över kycklingen. Pressa över vitlöken och häll på olivoljan och den pressade citronen. Salta & peppra!
Stek sedan filéerna i en het stekpanna tills de har fått en fin färg. Lägg sedan filéerna i en ugnsfast form och sätt i en termometer. Kycklingen är klar när termometern visar 63-64 grader, cirka 15-20 minuter.
Lägg kycklingen i folie och låt vila i minst 10 minuter.
Risotto, gör så här:
Värm fonden/buljongen i en kastrull.
Finhacka och fräs schalottenlöken i olivoljan på ganska låg värme utan att den tar färg. Häll sedan på riset och höj värmen. Låt riset och löken fräsa under omrörning tills riset känns torrt. Detta gör man för att riset skall absorbera vätskan bättre.
Häll på vinet och rör om hela tiden, låt vinet ånga bort helt. Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Börja med 2-3 dl och ta sen 1 dl i taget tills önskad konsistens. Det är viktigt att man rör om ofta! För att få en ultimat risotto så skall den vara lös och riset skall ha en kärna i mitten som ger ett tuggmotstånd. Från det att du häller på buljongen tar risotton mellan 17 och 22 minuter att göra.
När risotton är klar tas den bort från plattan och 1 msk olivolja och parmesanosten vänds ner. Smaka av med salt och peppar.
Servera din risotto med den saftiga kycklingen och gärna ett glas ripassovin!