Krämig risotto med nyponrosor och vilda örter
4 personer
Tid: 35 minuter
Du behöver:
5 msk olivolja
2 schalottenlökar (finhackade)
200 g avorioris
2 dl vitt vin
1 citron, rivet skal och saft
salt och svartpeppar från kvarn
1/2 tsk socker
7 dl upphettad grönsaksbuljong
12 nyponrosblommor
100 g vilda örter (t ex maskros och kirskål)
1 msk smör
100 g parmesanost (hyvlad)
Gör så här:
Hetta upp olja i en kastrull och fräs schalottenlöken tills den är genomskinlig men inte fått färg. Häll i riset och låt det fräsa med i 2–3 minuter. Tillsätt vinet och låt det sjuda tills vinet har absorberats. Tillsätt rivet citronskal, citronsaft, salt, peppar, socker och rör om. Tillsätt varm grönsaksbuljong lite i taget under ständig omrörning tills risotton är krämig. Plocka blombladen, skölj kryddorna och torka. Hacka 2/3 av kryddorna. Rör i smör och parmesan i risotton tillsammans med de hackade kryddorna och två tredjedelar av blombladen. Strö över resten vid servering.
Recept och foto: Anke Schütz